Animated Cat

Περιήγηση φυλών

Δείτε όλες τις φυλές ταξινομημένες σε είδη για εύκολη ονομαστική αναζήτηση

Γενικά άρθρα

Ηλικίες ζώων σε ανθρώπινα χρόνια

Σεβαστείτε το ζώο σας. Εξ`άλλου, μπορεί να είναι μεγαλύτερο σας.

cc389e7a-b032-42ce-8f48-6d5540ef8173.jpg
Kατεβάστε σχετικό PDF

Η μετατροπή της ηλικίας του αγαπημένου μας κατοικίδιου σε ανθρώπινα χρόνια υπήρξε πάντοτε αντικείμενο διαμάχης. Διάφορα μοντέλα έχουν εφευρεθεί από σχετικούς επιστήμονες, τα οποία κατά καιρούς τροποποιούνται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Έτσι, παλαιότερα η ηλικία σε ανθρώπινα χρόνια υπολογιζόταν με πολλαπλασιασμό επί 7. Δηλαδή, ένας σκύλος 5 ετών θα ήταν συνομίληκος βιολογικά με έναν άνθρωπο 35 ετών. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού δείχνει πλέον ξεπερασμένος. Ο πρόσφατος τρόπος υπολογισμού που υιοθετούν οι περισσότεροι ειδικοί, σε αδρές γραμμές, είναι να υπολογίζουμε 20 ανθρώπινα χρόνια για το πρώτο έτος ζωής του ζώου και 4 ανθρώπινα χρόνια για κάθε επόμενο έτος ζωής του κατοικίδιου μας. 

Φυσικά, αυτός είναι ένας πρόχειρος τρόπος για να μπορούμε εύκολα να θυμόμαστε την αντιστοιχία. Υπάρχουν όμως λεπτομέρειες, όπως το είδος του ζώου και το βάρος του ζώου, που δημιουργούν διαφοροποιήσεις στον παραπάνω απλό συσχετισμό. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε συνομίληκα βιολογικά μία γάτα με ένα σκύλο φυλής Husky, ούτε επίσης ένα σκύλο φυλής Husky με ένα σκύλο φυλής Αγίου Βερνάρδου.

Η αντιστοιχία της ηλικίας του ζώου σε ανθρώπινα χρόνια, βοηθά στο να κατανοήσουμε καλύτερα τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να εμφανιστούν. Παραδείγματος χάριν, ένας σκύλος 7 ετών μπορεί να φαντάζει μικρός στα μάτια μας, αλλά αν υπολογίσετε ότι βιολογικά είναι όμοιος με έναν άνθρωπο 44-56 ετών, τότε μπορείτε  εύκολα να αντιληφθείτε ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες ετήσιες εξετάσεις για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η επιλογή της ηλικίας δεν είναι τυχαία. Οι περισσότεροι κτηνίατροι προτείνουν ετήσιο έλεγχο υγείας μετά την ηλικία των 7. 
Στο σχετικό pdf αρχείο μπορείτε να δείτε ένα πίνακα που λαμβάνει υπ`όψη αυτές τις λεπτομέρειες και προσεγγίζει περισσότερο την πραγματική αναλογία.
Επίσης, στις σελίδες αυτού του site θα μπορέσετε να βρείτε τη μέση διάρκεια ζωής για τις περισσότερες φυλές σκύλων. Τα νούμερα προκύπτουν από στατιστική παρατήρηση. Επιστημονικά, τίποτε δεν είναι απόλυτο. Θα μπορεσετε όμως εύκολα να καταλάβετε ότι μεγαλόσωμα ζώα ζουν κατά μέσο όρο λιγότερο από μικρόσωμα ζώα. Η ηλικία αναφέρεται στην ενότητα ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ... στην κάθε φυλή.

Δικαιώματα χρήσης
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες στις φυλές σκύλων και γάτων αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petsandvets.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή τους. Οι φωτογραφίες των ψαριών είναι αναδημοσιεύσεις από άλλα site που αναφέρονται στο σχετικό pdf.
Το Pets and Vets χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα...


27/3/2014

Ξέρετε πως γίνεται το ανκορά μπλουζάκι που φοράτε;

Άρθρο από την Εφημερίδα των Συντακτών

Μετά από σχετικές καταγγελίες, μια ομάδα ερευνητών-ακτιβιστών της μεγάλης ζωοφιλικής οργάνωσης Peta πήγε στην Κίνα και επισκέφτηκε μερικές απ' ...>>

15/2/2014

Prozac για σκύλους

Κατοικίδια στο ψυχίατρο

Η νέα τάση στις ΗΠΑ είναι τα prozac για...σκύλους   Κατοικίδια στον ψυχίατρο!   Οι φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, ...>>