Animated Cat

Περιήγηση φυλών

Δείτε όλες τις φυλές ταξινομημένες σε είδη για εύκολη ονομαστική αναζήτηση

Συμβουλές

Ταξιδεύοντας με τον σκύλο μας

Τι πρέπει να προσέχετε

56a0c5d6-0310-4dbc-b064-82c67e712be3.jpg

Ο Μάιος φτάνει και μαζί του φτάνουν τα ταξίδια - με αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο.
Για όσους θέλουν να 'χουν και το 4ποδο φιλαράκι τους μαζί, καλό θα ήταν να ήξεραν κάτι παραπάνω γι' αυτό. Θεώρησα σκόπιμο, λοιπόν, να αναδημοσιεύσω ένα σχετικό κεφάλαιο από το βιβλίο «Με τα μάτια του σκύλου μας», του Μεξικανού εκπαιδευτή σκύλων Σίζαρ Μίλαν (εκδόσεις «Περίπλους»):
«Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου ξέρει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν φεύγει για ταξίδι και παίρνει μαζί του το σκυλί. Οταν βάζουμε τα σκυλιά μας μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή σε ειδικό κλουβί αεροπλάνου, τρένου ή πλοίου, ορισμένα απ' αυτά μπορεί να ζαλιστούν, άλλα να κάνουν εμετό κι άλλα να ουρλιάζουν ή να λαχανιάζουν σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Κάποια σκυλιά παθαίνουν υπερδιέγερση και δεν μπορούν να ηρεμήσουν. Κάποια αισθάνονται παγιδευμένα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν επιθετικότητα, που οφείλεται στον φόβο. Γρυλίζουν, δαγκώνουν και δεν σταματάνε να κλαψουρίζουν ή να γαβγίζουν. Ο λόγος που τα σκυλιά αυτά νιώθουν δυστυχισμένα, όταν έρχεται η ώρα να ταξιδέψουν, είναι ότι δεν βρίσκονταν σε ήρεμη-υποταγμένη κατάσταση πριν μπουν στο αυτοκίνητο ή στο ειδικό κλουβί. Πρέπει να τα μάθουμε να συνδέουν το ταξίδι με τη χαλάρωση.
Γι' άλλη μια φορά, όποτε πρόκειται να εκθέσουμε το σκυλί μας σε κάτι που είναι αφύσικο γι' αυτό -όπως ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο- το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το προετοιμάσουμε. Φυσικά, η άσκηση είναι το πρώτο μέρος και αυτής της εξίσωσης. Πριν τα βάλουμε στο αυτοκίνητο ή το κλουβί, πρέπει να τα περπατήσουμε. Ναι, σας ξαναλέω να κάνετε το σκυλί σας μια μεγάλη βόλτα με ζωηρό βήμα. Αν το ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο προβλέπεται μακρύ, προσθέστε ένα γυλιό ή μισή επιπλέον ώρα στον ηλεκτρικό διάδρομο. Στόχος είναι να αισθάνεται το σκυλί κυριολεκτικά ξεθεωμένο, όταν έρθει η ώρα να το βάλετε σε κλειστό χώρο. Καθώς θα έχει απόλυτη ανάγκη να ξεκουραστεί, θα του φανεί λογικό να κάτσει ήσυχο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Φυσικά, υπάρχουν σκυλιά που τρελαίνονται να ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, γιατί οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν να βγάζουν το κεφάλι τους από το παράθυρο. Οταν το σκυλί σας έχει τη μύτη έξω από το παράθυρο, η εμπειρία είναι γι' αυτό πιο συναρπαστική απ' ό,τι θα ήταν για έναν άνθρωπο μια επίσκεψη στο φεγγάρι. Κι αυτό λόγω των μυρωδιών - χιλιάδες και χιλιάδες διαφορετικές μυρωδιές, γνωστές και άγνωστες, βομβαρδίζουν κάθε στιγμή τη μύτη του σκύλου σας. Εάν υπάρχουν πέντε αυτοκίνητα μπροστά σας, το σκυλί συλλαμβάνει κάθε μυρωδιά που υπάρχει στο καθένα απ' αυτά. Αν περνάτε δίπλα από κάποια φάρμα, το σκυλί συλλαμβάνει τη μυρωδιά κάθε ζώου που κατοικεί εκεί.
Τα σκυλιά απολαμβάνουν αφάνταστα αυτήν την εμπειρία - συνδυάζει ψυχαγωγία, ικανοποίηση και ψυχολογικό ερέθισμα. Αλλά δεν σας συνιστώ να το επιτρέπετε αυτό, επειδή είναι πολύ επικίνδυνο για το σκυλί σας. Ενα βότσαλο ή ένα θραύσμα θα μπορούσε να μπει στο μάτι του, και ο υπερβολικός αέρας θα μπορούσε να κάνει κακό στα αυτιά του. Επίσης, τόσα πολλά ερεθίσματα μαζί θα μπορούσαν να το εξιτάρουν υπερβολικά. Αντί γι' αυτό, αφού βεβαιωθείτε ότι το σκυλί έχει ηρεμήσει, ανοίξτε λιγάκι το παράθυρο του αυτοκινήτου, αλλά όχι τόσο που να χωράει να βγάλει το κεφάλι του. Αν και ο αέρας που θα φτάνει στα ρουθούνια τους δεν θα έχει την ίδια πυκνότητα, θα μπορεί πάντα να συλλαμβάνει γοητευτικές μυρωδιές, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του». *
 

Πηγή: Ελευθεροτυπία 19/04/2010

Δικαιώματα χρήσης
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες στις φυλές σκύλων και γάτων αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petsandvets.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή τους. Οι φωτογραφίες των ψαριών είναι αναδημοσιεύσεις από άλλα site που αναφέρονται στο σχετικό pdf.
Το Pets and Vets χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα...


27/3/2014

Ξέρετε πως γίνεται το ανκορά μπλουζάκι που φοράτε;

Άρθρο από την Εφημερίδα των Συντακτών

Μετά από σχετικές καταγγελίες, μια ομάδα ερευνητών-ακτιβιστών της μεγάλης ζωοφιλικής οργάνωσης Peta πήγε στην Κίνα και επισκέφτηκε μερικές απ' ...>>

15/2/2014

Prozac για σκύλους

Κατοικίδια στο ψυχίατρο

Η νέα τάση στις ΗΠΑ είναι τα prozac για...σκύλους   Κατοικίδια στον ψυχίατρο!   Οι φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, ...>>