Animated Cat

Περιήγηση φυλών

Δείτε όλες τις φυλές ταξινομημένες σε είδη για εύκολη ονομαστική αναζήτηση

Υγεία

Ο ρόλος των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων

Η ευεργετική επίδραση τους στον οργανισμό

f27f48c0-d81e-4989-834b-015d2c69744c.jpg

Τα Ωμέγα 6 και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν στο δέρμα, έχουν τρεις βασικές λειτουργίες: 

  • δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών,
  • διατήρηση της  υγρασίας  του δέρματος
  • συστατικό ουσιών όπως τα εικοσανοειδή, που έχουν ως ρόλο την αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος.

Τα Ω6 και Ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν δομικά στοιχεία των φωσφολιπιδίων της μεμβράνης των κυττάρων, με αποτέλεσμα τη συνοχή της μεμβράνης και τη  φυσιολογική ρύθμιση της εισόδου και εξόδου διαφόρων στοιχείων στο κύτταρο. Η διαταραχή αυτής της λειτουργίας  οδηγεί σε απώλεια ύδατος και θρεπτικών ουσιών.


Αυτό που παρατηρεί κάποιος ιδιοκτήτης μικρού ζώου, όταν το ζώο έχει έλλειψη  απαραιτήτων λιπαρών οξέων είναι  η κακή όψη του τριχώματος ή η απώλεια τριχώματος, ο κνησμός και οι δερματικές αλλοιώσεις, η εμφάνιση πιτυρίδας και μερικές φορές η άσχημη μυρωδιά.


Η επίδραση των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων στη λειτουργία της μεμβράνης των κυττάρων παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού και όχι μόνο στο δέρμα.  Έχει αναφερθεί η ευεργετική τους επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς, ιδιαίτερα σε υπερήλικα ζώα. Επίσης, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης βοηθούν σε καταστάσεις αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονών.

 
Κατ` επέκταση, τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Μία ισορροπημένη διατροφή καλύπτει σε μεγάλο μέρος τις ανάγκες ενός ζώου. Πλούσιες πηγές τέτοιων οξέων είναι τα ψάρια (κυρίως ο σολωμός) και οι τροφές που περιέχουν ή προέρχονται από ψάρια.

 
Συνήθως, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να κατασκευάζουμε σωστής ποιότητας φαγητό  για εμάς τους ίδιους, πόσο μάλλον για τα ζώα μας.Καταφεύγουμε σε έτοιμες τροφές του εμπορίου, που μπορεί να είναι καλές αλλά μπορεί και όχι. Στο εμπόριο, κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα που περιέχουν Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.  Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνίατρου σας και χορηγήστε τα συμπληρωματικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Δικαιώματα χρήσης
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες στις φυλές σκύλων και γάτων αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petsandvets.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή τους. Οι φωτογραφίες των ψαριών είναι αναδημοσιεύσεις από άλλα site που αναφέρονται στο σχετικό pdf.
Το Pets and Vets χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα...


27/3/2014

Ξέρετε πως γίνεται το ανκορά μπλουζάκι που φοράτε;

Άρθρο από την Εφημερίδα των Συντακτών

Μετά από σχετικές καταγγελίες, μια ομάδα ερευνητών-ακτιβιστών της μεγάλης ζωοφιλικής οργάνωσης Peta πήγε στην Κίνα και επισκέφτηκε μερικές απ' ...>>

15/2/2014

Prozac για σκύλους

Κατοικίδια στο ψυχίατρο

Η νέα τάση στις ΗΠΑ είναι τα prozac για...σκύλους   Κατοικίδια στον ψυχίατρο!   Οι φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, ...>>