Ιστορία

Η φυλή αυτή παραπέμπει στην Αιθιοπία. Καμία πηγή όμως δεν την ταυτίζει με αυτή τη χώρα, αντίθετα αρκετές πηγές τη συνδέουν με την Αίγυπτο. Λέγεται πως μεταφέρθηκε από την Αίγυπτο στην Αγγλία όπου και έγινε συστηματική εκτροφή της. Θεωρείται μία γάτα πολλών χιλιάδων ετών γιατί μοιάζει πολύ με τις γάτες που απεικονίζονται σε ευρήματα της αρχαίας Αιγύπτου. Παρά την Αφρικανική προέλευση και την Ευρωπαική εκτροφή της είναι η πιο συχνή γάτα στην Αμερική.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Μεσαίου μεγέθους, λεπτή και μυώδης
Τρίχωμα: Κοντό και λεπτό. Έχει μεταξένια υφή και χαρακτηριστικοί είναι οι στικτοί χρωματισμοί. Απαντάται σε ποικίλους χρωματισμούς όπως, καστανοκόκκινο, κρεμ, μπλε, μπλε ασημένιο, φαιοκίτρινο, μαύρο. Το μόνιμο χρώμα έρχεται μετά από αρκετούς μήνες, διότι η γάτα Αβησσυνίας γεννιέται σκουρόχρωμη και σταδιακά αλλάζει. Δεν θεωρούνται αποδεκτές οι λευκές κηλίδες και περιοχές πλην μικρών σημείων στο σαγόνι, στα ρουθούνια, και στο πάνω μέρος του λαιμού.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι στρογγυλεμένο. Έχει οβάλ μάτια και μεγάλα αυτιά. Το επιρίνιο είναι μέτριου μήκους και δίνει μια σφηνοειδή όψη σε προφίλ. Η ουρά είναι μακριά και λεπταίνει προς το τέλος της.

Χαρακτήρας

Η γάτα Αβησσυνίας είναι έξυπνη και της αρέσει να εξερευνά το περιβάλλον της. Είναι όμως ντροπαλή με τους ξένους. Τα πηγαίνει καλά με άλλες γάτες ενώ θεωρείται απαραίτητη η καθημερινή επαφή με την οικογένεια διότι διαφορετικά χάνει το κέφι της και δείχνει να είναι σε κατάθλιψη.