Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και προέρχεται από την Αυστραλία. Κύρια χρήση του είναι η προστασία της αγέλης βοοειδών.
Άλλα ονόματα: Queensland heeler, Blue heeler, Red heeler

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 43-51 εκ.
Βάρος: 16-20 κ.
Χρώμα τριχώματος: Κοντό τρίχωμα ελαφρά λιπαρό. Υπάρχουν δύο χρωματισμοί, ο μπλε και ο κόκκινος. Ο μπλε προέρχεται από την ανάμιξη των μαύρων, λευκών και γκρι τριχών σε όλο το σώμα. Ο μπλε χρωματισμός  είναι πιο συχνός και μπορεί να συνοδεύεται από πυρόξανθο χρωματισμό στα πόδια, και στο ρύγχος. Τα κουτάβια γεννιούνται λευκά και μεγαλώνοντας αλλάζουν χρώμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μυώδες χωρίς να είναι υπέρβαρο. Μεσαίου μεγέθους με μεγάλη συνήθως ουρά που εκφύεται χαμηλά.

Χαρακτήρας

Είναι σκυλιά δραστήρια, έξυπνα και χρειάζονται συχνή απασχόληση καθώς και ασκήσεις για να εκπαιδεύονται. Είναι επιφυλακτικά με τους ξένους και αυτό τα καθιστά πολύτιμους φύλακες. Είναι όμως σημαντικό να καταλάβει την ιεραρχία και ποιος είναι το αφεντικό, διότι μπορεί εύκολα να δεθεί με ένα άλλο σκύλο και να αγνοεί τις διαταγές του αφεντικού του.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 11-15 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα μυοσκελετικά προβλήματα, και τα προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος (πυομήτρα, αγονιμότητα κ.α.)
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι ο καρκίνος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.