Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο 1500 και προέρχεται από την Αφρική. Πιθανότερη χώρα καταγωγής θεωρείται το Ζαΐρ, ενώ υπάρχουν και θεωρίες που υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την Αίγυπτο (σύμφωνα με αυτές, το χρησιμοποιούσαν ως κυνηγό ποντικών στις πυραμίδες).

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 41-43 εκ.
Βάρος: 9-11 κ.
Χρώμα τριχώματος: κοντό, σκληρό, γυαλιστερό που συνήθως έχει περισσότερα από ένα χρώματα. Θεωρούνται τρίχρωμα σκυλιά και συναντώνται συνδυασμοί κόκκινου, καφέ, μαύρου μαζί με λευκό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Παράγει ένα ιδιαίτερο ήχο, λόγω της ιδιόμορφης ανατομίας του λάρυγγα του. Στο μέτωπο υπάρχουν κάποιες ρυτίδες που του δίνουν μια χαρακτηριστική έκφραση. Τα μάτια του έχουν αμυγδαλωτό σχήμα, τα αυτιά είναι πάντα όρθια και ο στητός λαιμός καθώς και η κοχλιωτή ουρά που εκφύεται από ψηλά, του προσδίδουν μια περήφανη στάση.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα, ανεξάρτητα και ενώ είναι καλά κατοικίδια, δεν εκπαιδεύονται εύκολα. Όταν μείνουν μόνα τους για αρκετή ώρα, μπορεί να κάνουν ζημιές. Τους αρέσει να μασάνε, γι’ αυτό καλό είναι να έχουν παιχνίδια. Είναι ακούραστα στο παιχνίδι και συνήθως είναι φιλικά ιδιαίτερα με τα παιδιά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι τα 13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα δερματολογικά και ουρολογικά προβλήματα
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι γηρατειά (30%), χρόνια ουρολογικά προβλήματα (15%) και καρκίνος (9%)