Ιστορία

Η καταγωγή  του υπολογίζεται στο 1300 και προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρείται κυνηγόσκυλο που έχει πολύ αναπτυγμένη όσφρηση.  Λόγω της καλής όσφρησης και του ενστίκτου ανίχνευσης, χρησιμοποιείται για ανίχνευση παράνομων εισαγωγών τροφίμων στα τελωνεία.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 38-40 εκ.
Βάρος: 8-14 κ.
Χρώμα τριχώματος: Ο πιο συχνός χρωματισμός του τριχώματος είναι λευκός με μεγάλες καφέ περιοχές. Συναντάται όμως συχνά και τρίχρωμος χρωματισμός (λευκό, καφέ, μαύρο). Το τρίχωμα είναι κοντό, λείο και ελαφρώς σκληρό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Έχει κοντύτερα πόδια από άλλα κυνηγόσκυλα, αυτιά μεγάλα που πέφτουν στο πλάι της κεφαλής και είναι στρογγυλεμένα στις άκρες. Η ουρά είναι μεσαίου μήκους. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα και δίνουν στο ζώο ένα βλέμμα ικεσίας.

Χαρακτήρας

Έχει ήπιο χαρακτήρα, απολαμβάνουν την παρέα και ενώ είναι επιφυλακτικά με τους ξένους στην αρχή, γρήγορα γίνονται φιλικά. Γι αυτό το λόγο δεν είναι καλοί φύλακες. Είναι έξυπνα, χωρίς όμως να εκπαιδεύονται εύκολα. Γενικά είναι υπάκουα, αλλά εύκολα αποσπώνται από μυρωδιές γύρω τους. Είναι πολύ φιλικά με τα παιδιά και αυτό τα κάνει δημοφιλή για ζώα συντροφιάς. Έχουν μεγάλη αντοχή αλλά βαριούνται εύκολα, δεν τους αρέσει η άσκηση και θα προτιμήσουν να ξεκουραστούν νωρίτερα από τα όρια της αντοχής τους

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12-13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι ωτίτιδες και κάποια οφθαλμικά προβλήματα, όπως το γλαύκωμα. Σε γενικές γραμμές, δεν έχουν κληρονομικά προβλήματα υγείας. Έχουν παρατηρηθεί κάποιες αρθρίτιδες, επιληψία, υποθυρεοειδισμός. Επίσης, μερικές φορές παρατηρείται στην αναπνοή ένας περίεργος ήχος άγνωστης πρόλευσης που δεν είναι επικίνδυνος για το ζώο. Όμως ακούγεται σαν να πνίγεται το ζώο.