Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1200 και όπως δηλώνει το όνομα του προέρχεται από το Βέλγιο. Συναντάται και με άλλα ονόματα όπως Belgian shepherd dog, Groenendael, Malinois, Laekenois, Tervunen. Σε κάποιες περιοχές  αυτές θεωρούνται ξεχωριστές ράτσες.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 56-66 εκ.
Βάρος: 28 κ.
Χρώμα τριχώματος: είναι μακρύτριχα και συνήθης χρωματισμός είναι ο μαύρος. Στην ίδια φυλή όμως εντάσσονται  και οι υποφυλές ( παρόλο που κάποιοι τις θεωρούν ανεξάρτητες φυλές) που έχουν διαφορετικό χρωματισμό όπως μπεζ-καφέ με μαύρο επιρρίνιο.

Χαρακτήρας

Είναι πολύ έξυπνα και ευαίσθητα. Δένονται πολύ με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος τους, γι αυτό από μικρά πρέπει να μη μένουν μόνα. Εκπαιδεύονται εύκολα αλλά μπορεί να αντιδράσουν άσχημα στην τιμωρία κατά την εκπαίδευση. Όταν στη διάρκεια της εκπαίδευσης  μάθουν κάτι και το κάνουν σωστά 2-3 φορές, δε βρίσκουν το λόγο να το επαναλάβουν. Οπότε ο εκπαιδευτής δεν έχει λόγο να επιμείνει. Είναι ενεργητικά και θέλουν πάντα κάτι για να ασχολούνται. Βαριούνται εύκολα με απλά παιχνίδια.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12-13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα μυοσκελετικά, αναπαραγωγικά και δερματολογικά προβλήματα. Έχουν παρατηρηθεί και κάποια περιστατικά επιληπτικών κρίσεων.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι καρκίνος, εγκεφαλικά επεισόδια και γηρατειά.