Ιστορία

Το συναντήσαμε για πρώτη φόρα στα μέρη της κεντρικής Ασίας, την Ταϊλανδή, και την Ινδονησία. Ζει σε ποταμούς με χαμηλή ροή νερού, ρηχούς πολλές φορές αμμώδεις ή και με περίεργο βυθό (πέτρες, μικρές σπηλιές, πυκνή βλάστη).

Χαρακτηριστικά

Χαρακτήρας

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά στον όγκο του νερού, όπου αυτός δεν πρέπει να είναι κάτω των 15 λίτρων. Ο βυθός μπορεί να έχει κοκκώδη ή ψηλή άμμο, πυκνή βλάστηση και να είναι διαμορφωμένος με πέτρες που να σχηματίζουν σπηλιές ή διάφορες καμπύλες που θα βοηθήσει το αρσενικό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής του. Καλό είναι το ενυδρείο να κλείνει από το πάνω μέρος με καπάκι διότι έχουν την τάση να πηδάνε. Το καπάκι από την επιφάνια του νερού πρέπει να έχει ένα κενό περίπου 7-10 εκατοστά για να μην υπάρχουν προβλήματα ασφυξίας.

Τρέφεται με σκουλήκια, τροφή του εμπορίου, φυτική τροφή, έντομα και προνύμφες εντομών.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Έχει πολλά και έντονα χρώματα στο σώμα του, το μέγεθος των πτερυγίων διαφέρει από το αρσενικό στο θηλυκό με εκείνα του θηλυκού να είναι μικρότερα. Το μέγεθος και το βάρος των αρσενικών είμαι μεγαλύτερο από εκείνο των θηλυκών. Χαρακτηριστική είναι η ανατομική ιδιομορφία που έχουν. Πρόκειται για το λαβύρινθο, ένα αναπνευστικό όργανο που βρίσκεται πάνω από τα βράγχια, είναι γεμάτο αέρα και το βοηθά στην αναπνοή. Έρευνες έδειξαν πως αφαιρώντας το λαβύρινθο από το σώμα τους αυτά κινδύνευαν από ασφυξία. Χαρακτηρίζονται ως ψάρια ειρηνικά και μπορούν να συμβιώσουν και με άλλα ψάρια του ίδιου είδους. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής καλό είναι  να υπάρχει μόνο ένα αρσενικό στο ενυδρείο γιατί γίνονται επιθετικά λόγω κυριαρχίας και προσπάθειας κατάκτησης του θηλυκού. Μετά την ωοτοκία, το αρσενικό θα γονιμοποιήσει τα αυγά και στην συνεχεία θα μεγαλώσουν. Μετά, τα αυγά θα γίνουν νύμφες και σε δύο μέρες  μικρά ψαράκια. Τότε πρέπει οι γονείς να απομακρύνονται από το χώρο διότι μπορεί να μπερδέψουν κάποια μικρά με τροφή και να τα φάνε.