Ιστορία

Αυτή η γάτα κατάγεται από τη Μυανμάρ που παλιά ονομαζόταν Βιρμανία ή Μπούρμα. Θεωρείται η ιερή γάτα αυτής της χώρας και δεν πρέπει να συγχέεται με την φυλή Burmese. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, γύρω στο 1920, μεταφέρθηκαν τέτοιες γάτες στη Γαλλία όπου και έγινε συστηματική εκτροφή τους.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Μέτριου μεγέθους, εύρωστη και σχετικά μεγάλου μήκους.
Τρίχωμα:  Μακρύτριχο, μεταξένιο. Ο χρωματισμός ποικίλλει ανάμεσα σε λιλά, μπλε, κόκκινο, σκούρο καφέ, σοκολατί. Μπορεί  να έχει και ραβδώσεις. Τα άκρα έχουν πιο σκουρόχρωμο χρωματισμό ενώ πάντοτε τα πέλματα είναι λευκά και ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο άκρο, δίνοντας την αίσθηση ότι το ζώο φοράει γάντια. Δεν είναι επιθυμητές οι λευκές περιοχές οπουδήποτε πλην των γαντιών.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι φαρδύ και στρογγυλεμένο. Έχει ελαφρώς αμυγδαλωτά  μάτια χρώματος μπλε. Το επιρίνιο είναι κοντό. Τα αυτιά είναι μέτρια έως μικρού μεγέθους, σε απόσταση μεταξύ τους. Η ουρά έχει πλούσιο τρίχωμα.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για μια ήρεμη γάτα. Νωχελική, με μυστηριώδη παρουσία, που της αρέσει να εξερευνά. Απολαμβάνει την αγκαλιά και τα χάδια.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Σε αντίθεση με άλλες μακρύτριχες γάτες, η Birman ωριμάζει γρήγορα και έχει τον πρώτο οίστρο σε ηλικία 7 μηνών. Οι θηλυκές είναι καλές μητέρες.
Τα γατάκια γεννιούνται λευκά και σταδιακά παίρνουν το χρώμα τους.
Το τρίχωμα χρειάζεται περιποίηση και συχνό καθαρισμό ιδιαίτερα στα γάντια ώστε να μη μείνουν μόνιμοι αποχρωματισμοί.