Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 800 μ.Χ. και προέρχεται από το Βέλγιο. Η Μεγάλη Βρετανία επίσης διεκδικεί την καταγωγή αυτής της φυλής, και μάλιστα δύο αιώνες νωρίτερα. Άλλα ονόματα είναι St Hubert hound, ή στα γαλλικά Chien de St.Hubert. Είναι ένα κυνηγόσκυλο με πολύ καλή όσφρηση. Έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ανθρώπων σε ερείπια, αποστολές διάσωσης ή ακόμη και για δραπέτες. Είναι όμως παρεξηγημένο σκυλί γιατί δεν έχει σχέση με τα αιμοδιψή ένστικτα που του αποδίδει το όνομα του.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 58-69 εκ.
Βάρος: 36-41 κ.
Χρώμα τριχώματος: Αποδεκτό χρώμα είναι το μαύρο με καφέ ή κοκκινωπό. Έχει πυκνό τρίχωμα σκληρό και κοντό, όμοιο με άλλα λαγωνικά.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεγαλόσωμος σκύλος και ίσως το πιο μεγαλόσωμο λαγωνικό. Το κεφάλι του είναι μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και είναι καλυμμένο από περίσσιο δέρμα που κάνει πτυχές κάτω από τους οφθαλμούς και στο λαιμό. Χαρακτηριστικά θεωρούνται τα τεράστια αυτιά που εκφύονται χαμηλά και πέφτουν στο πλάι της κεφαλής. Επίσης μεγάλη είναι η ουρά, ενώ έχει τρίχωμα λαγωνικού (κοντό και σκληρό).

Χαρακτήρας

Είναι ακούραστα στο να ακολουθούν μια μυρωδιά. Έχουν ήπιο χαρακτήρα, είναι φιλικά και το εκφραστικό βλέμμα που τους προσδίδουν οι πτυχές στο πρόσωπο τα καθιστούν αξιαγάπητα και κατάλληλα για κατοικίδια.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 7 έτη, που αποτελεί ίσως και τον μικρότερο μέσο όρο ζωής.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι η στροφή στομάχου, τα δερματικά προβλήματα, καθώς και τα προβλήματα των οφθαλμών και των αυτιών.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι η στροφή στομάχου (περίπου το ένα τρίτο των σκύλων αυτής της φυλής αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα) και ο καρκίνος (που στη συγκεκριμένη φυλή εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες απ’ ότι συνήθως).