Ιστορία

Πρόκειται για ένα αιλουροειδές με όχι και τόσο μεγάλη ιστορία. Κατάγεται από την Αμερική και συγκεκριμένα από μία πόλη του πολιτείας του Κεντάκι, όπου η εκτροφέας Nikki Horner  το 1953 προσπάθησε να κάνει μια γάτα με γυαλιστερό μαύρο τρίχωμα και με  μάτια από χρώμα χαλκού. Είναι υβρίδιο ενός μαύρου αρσενικού γάτου φυλής American Shorthair και μιας θηλυκής sable Burmese.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Αρκετά μυώδης, ρωμαλέο  και δυνατό  σώμα  μέτριου  μεγέθους. Το βάρος της συγκεκριμένης γάτας είναι δυσανάλογο σε σχέση με το μέγεθος της. Έχει ευρύ θώρακα και με πόδια γεροδεμένα με στρογγυλά πέλματα.
Τρίχωμα: Κατατάσσεται στις κοντότριχες φυλές. Το τρίχωμα  είναι λεπτό και έχει μεταξένια υφή. Το χρώμα του είναι μαύρο και γυαλιστερό, καθώς επίσης μαύρο χρώμα έχει η μύτη και τα πέλματα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι μέτριο σε μέγεθος, φαρδύ στο άνω μέρος και στρογγυλεμένο. Τα αυτιά εκφύονται σε απόσταση μεταξύ τους. Είναι μεσαίου μεγέθους και ελαφρώς στρογγυλά.  Αν κάποιος παρατηρήσει το κεφάλι από πλάγια θέση θα δεί το μικρό σε μήκος επιρίνιο και τα φουσκωτά  μάγουλα, ενώ με μια πιο προσεκτική μάτια θα παρατηρήσει το σπάσιμο που κάνει η μύτη. Τα μάτια είναι μεγάλα, σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και στρογγυλά, ενώ το χρώμα τους είναι χάλκινο. Η ουρά είναι μέτρια σε μήκος, χοντρή, λεία και στιλπνή.

Χαρακτήρας

Είναι μία ράτσα αρκετά ζωηρή, και παιχνιδιάρα. Τα πάει καλά με τα παιδιά και τα άλλα μέλη τις οικογένειας. Ενώ είναι φιλική και παιχνιδιάρα με τα άλλα είδη ζώων, με τις γάτες εκδηλώνει επιθετικές τάσεις.  Είναι γάτα με υψηλό δείκτη IQ πράγμα που την κάνει να μπορεί να μάθει αρκετά ή και να εκπαιδευτεί.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Είναι γνωστό και ως το λουστραρισμένο μικρό με τα χάλκινα μάτια. Οι πρώτοι εκτροφείς του ισχυρίζονταν πως έμοιαζε με μαύρο πάνθηρα.
Δεν έχει ιδιαιτέρες απαιτήσεις από το αφεντικό της. Η περιποίηση του τριχώματος είναι σχεδόν μηδαμινή. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη πως η γάτα αυτή είναι ευαίσθητη σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες λόγω του κοντού σε μήκος τριχώματος. Το μόνο πρόβλημα, που μπορεί να επικαλεστεί  κάποιος, είναι μία γενετική ανωμαλία που προκύπτει σε μερικές περιπτώσεις κατά την αναπαραγωγή της από τους εκτροφείς. Αυτό αποκαλείται και ως Burmese Craniofacial Defect και ως αποτέλεσμα έχει το να γεννιούνται γατάκια με παραμορφωμένο κεφάλι. Σήμερα, με την ανάπτυξη της ιατρικής, τα ζωάκια που θα μπουν στην αναπαραγωγή θα ελεγχτούν γονιδιακά  αν φέρουν το γονίδιο που εκδηλώνει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η γάτα αυτή αν και σπάνια αναγνωρίστηκε από την Αμερική το 1976. Σε κάποια μέρη της Ευρώπης δεν είναι ακόμα αναγνωρισμένη, ενώ στην Βρετανία αναφέρεται ως Ασιατική κοντότριχη γάτα.