Ιστορία

Η καταγωγή του υπολογίζεται στο 1700 και προέρχεται από τη Σκωτία. Χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι αλεπούδων ή μικρών τρωκτικών (ασβών, κουναβιών κ.α.)

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 25 εκ.
Βάρος: 5-7 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι μέτριο σε μήκος, ελαφρά κατσαρό και σκληρό. Εκτός από το λευκό χρωματισμό που δεν είναι αποδεκτός (μόνο μια λευκή περιοχή στο στήθος επιτρέπεται), συναντάται σε αρκετά χρώματα όπως γκριζωπό και καφέ, γκριζωπό με ελαφρά μπλε ή κοκκινωπή απόχρωση.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι του είναι σχετικά πεπλατυσμένο με μέτριο σε μήκος ρύγχος. Η ουρά είναι μέτρια σε μήκος και χοντρή στη βάση της. Το τρίχωμα απαιτεί κάποια περιποίηση.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα, φιλικά και υπάκουα. Τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά, ακόμη και με γάτες που έχουν μεγαλώσει μαζί. Αν όμως δε συμπαθούν κάποιο άλλο ζώο, ο ατρόμητος χαρακτήρας τους θα τα οδηγήσει σε καβγά. Τους αρέσει η παρέα, μπορούν όμως να μείνουν και μόνα τους για μεγάλο διάστημα. Ο  ήπιος χαρακτήρας τους και η αγάπη τους για τον άνθρωπο τα καθιστούν εξαιρετική συντροφιά, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και ως συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 15 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν παρουσιάζουν. Γενικά θεωρούνται ζώα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Μπορεί όμως να ταλαιπωρηθούν από κληρονομικά προβλήματα της καρδιάς, δυσπλασία των ισχίων, νεανικό καταρράκτη, νεφρικά προβλήματα. Η ενστικτώδης συμπεριφορά να σκοτώνουν άλλα ζώα, τα κάνει να τρώνε παιχνίδια και  έτσι να δημιουργούνται γαστρεντερικά προβλήματα.