Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1200 και προέρχεται από τη Ρωσία. Σε άλλες χώρες συναντάται με το όνομα Russian wolfhound. Το όνομα προέρχεται από ρωσικές λέξεις που σημαίνουν γρήγορος.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 69-79 εκ.
Βάρος: 35-48 κ.
Χρώμα τριχώματος: Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά. Το μακρύ τρίχωμα είναι απαλό, ίσιο με ελαφρύ κυματισμό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μια μεγαλόσωμη φυλή χωρίς όμως να της λείπει η χάρη. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το σχήμα της κεφαλής του με το πολύ μακρύ και ελαφρώς κυρτό επιρρίνιο και τα αμυγδαλωτά μάτια που είναι τοποθετημένα στα πλαϊνά της κεφαλής. Το σώμα του έχει σχήμα που προϊδεάζει για σώμα φτιαγμένο για τρέξιμο, εσοχή στην κοιλιά (κοιλιά λαγωνικού) ελαφρώς κυρτή ράχη, αυτιά μικρά με κλίση προς τα πίσω.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για έξυπνα σκυλιά, σχετικά ανεξάρτητα που θα εκπαιδευτούν εύκολα αλλά θα βαρεθούν με την επανάληψη. Είναι ήπιου χαρακτήρα, γαβγίζουν σπανίως, και είναι φιλικά με τους ανθρώπους. Καλό όμως θα ήταν να εξοικειώνονται με τα μικρά παιδιά από νωρίς, γιατί  γίνονται λίγο νευρικά με τα παιδιά. Έχουν μια τάση να κυνηγούν οτιδήποτε προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτά. Τρέχουν γρήγορα και χρειάζονται κάποιο χώρο για να μεγαλώσουν. Μπορούν να παίξουν με άλλους σκύλους, αλλά και με γάτες αν το έχουν μάθει από κουτάβια.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 11 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι η στροφή στομάχου λόγω του ότι ο θώρακάς τους είναι φαρδύς, ενώ λιγότερο συχνά εμφανίζονται και καρδιακά προβλήματα, όπως μυοκαρδιοπάθειες, αρρυθμίες κ.α.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα γηρατειά, τα καρδιακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, ενώ συχνά σε σχέση με άλλες φυλές είναι τα τροχαία ατυχήματα, λόγω της τάσης τους να κυνηγούν οτιδήποτε τρέχει.