Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1200 και προέρχεται από τη Γαλλία. Ανήκει στα τσοπανόσκυλα, αλλά χρησιμοποιήθηκε για την ανεύρεση τραυματιών σε πολέμους εξαιτίας της εξαιρετικής του ακοής.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 57-69 εκ.
Βάρος: 34 κ.
Χρώμα τριχώματος: Είναι αποδεκτοί όλοι οι μονόχρωμοι χρωματισμοί. Μερικές φορές υπάρχει πιο σκούρος χρωματισμός από το υπόλοιπο σώμα στα αυτιά και στο ρύγχος. Το τρίχωμα είναι μακρύ τραχύ και πυκνό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεσαίου μεγέθους και λόγω της ανατομίας των πίσω άκρων μπορούν να κάνουν απότομες στροφές ενώ τρέχουν, χαρακτηριστικό που τα βοηθούσε αρκετά στη πρώτη χρήση που είχαν, αυτή της καθοδήγησης και φύλαξης κοπαδιών.

Χαρακτήρας

Είναι πιστά και έξυπνα. Έχουν αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας και είναι καλοί φύλακες. Μπορεί να γίνουν επιθετικά με τους ξένους, γι αυτό θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να τα κοινωνικοποιούν από νωρίς. Όταν μάθουν τα φιλικά πρόσωπα της οικογένειας, δύσκολα τα ξεχνούν. Μέχρι αυτό το στάδιο όμως, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να είναι προσεκτικοί όταν τα φέρνουν σε επαφή με άγνωστο κόσμο.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι δερματίτιδες και οι ωτίτιδες.