Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο 1800 και όπως υποδηλώνει το όνομα του προέρχεται από το Βέλγιο. Οι Γαλλόφωνοι το ονομάζουν Griffon Bruxellois.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 18-20 εκ.
Βάρος: 2,5-5,5 κ.
Χρώμα τριχώματος: Υπάρχουν διάφοροι χρωματισμοί που υποδεικνύουν, σύμφωνα με κάποιους εκτροφείς, και διαφορετικές υποφυλές. Έτσι, υπάρχει ο κόκκινο-καφέ χρωματισμός με μαύρο ρύγχος, ο μαύρος με συνδυασμό καφέ ή καφέ-κόκκινο χρωματισμό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το μικρόσωμο αυτό σκυλί έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ανατομικές. Έχει επίπεδο κεφάλι, με ελαφρώς προεξέχον πηγούνι και μεγάλα στρογγυλά μάτια που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τη μύτη. Τα αυτιά είναι μέτρια σε μήκος και είναι όρθια στη βάση, ενώ η άκρη τους πέφτει. Τα δόντια δεν πρέπει να φαίνονται.

Χαρακτήρας

Δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους  και τον χρειάζονται συνεχώς κοντά τους. Είναι πολύ δραστήρια για το μέγεθος τους, και ενώ τα πηγαίνουν καλά με άλλα ζώα, μπορεί να θέλουν να κυριαρχήσουν ακόμα και σε ζώα μεγαλύτερου μεγέθους. Θεωρούνται πολύ έξυπνα σκυλιά και μερικοί φανατικοί οπαδοί τους τα θεωρούν τα εξυπνότερα σκυλιά του κόσμου.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13-14 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα αλλά και τα ατυχήματα διότι είναι πολύ μεγάλα και αφύλακτα. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε πολύ ζεστά κλίματα. Συχνά μπορεί να έχουν και τραυματισμούς από τους μικροκαβγάδες με μεγαλύτερα σκυλιά.