Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και χώρα καταγωγής είναι η Αγγλία. Γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και English bull terrier.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 53-56 εκ.
Βάρος: 24-28 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το κοντό και πυκνό τρίχωμα έχει λευκό συνήθως χρωματισμό, ενώ επιτρέπονται όλα τα χρώματα με λευκές περιοχές.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεσαίου μεγέθους με μυώδη διάπλαση. Έχουν χαρακτηριστικό ωοειδές προφίλ της κεφαλής και μικρά τριγωνικά μάτια, τοποθετημένα κοντά μεταξύ τους.

Χαρακτήρας

Είναι φιλικά και έξυπνα και χρειάζονται άσκηση. Είναι καλά με τα παιδιά, αλλά δε θεωρούνται καλοί φύλακες, όπως θα περίμενε κανείς από τη σωματική τους διάπλαση. Είναι παρεξηγημένη φυλή, επειδή υπάρχουν κάποιοι που τα χρησιμοποιούν για παράνομους αγώνες στοιχημάτων μεταξύ σκύλων  και τους έχουν αποδοθεί άγρια ένστικτα, χωρίς αυτό να αποτελεί πραγματικότητα. Είναι αρκετά λαίμαργα και χρειάζεται περιορισμένη ποσότητα φαγητού και άσκηση για να μην εκδηλώσουν παχυσαρκία.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12-13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι δερματικές αλλεργίες και ιδιαίτερα η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα. Το λευκό χρώμα, όπως και σε άλλες φυλές, συνδέεται με γονίδιο κώφωσης. Γι αυτό θα πρέπει να ελέγχονται τα κουτάβια για τέτοιο πρόβλημα. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχονται για ωτίτιδες. Κάποια εκδηλώνουν μια παρορμητική συμπεριφορά που μπορεί να τα οδηγήσει σε κυνήγημα της ουράς αυτοτραυματισμούς, δερματίτιδα από το γλείψιμο των άκρων.