Ιστορία

Υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε γύρω στο 1500 και όπως μαρτυρά η ονομασία προέρχεται από τη Σκωτία, από την περιοχή Cairn. Θεωρείται ότι ανήκει στις πιο παλιές φυλές κυνηγόσκυλων, αν και  σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικίδιο.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 25-30 εκ.
Βάρος: 6-8 Κ.
Χρώμα τριχώματος: Το μέτριο σε μήκος τρίχωμα είναι σκληρό και σε χρωματισμούς του υπόλευκου, του μπεζ, του καστανοκόκκινου και του γκρι. Το λευκό , το μαύρο και ο συνδυασμός του μαύρου με καφέ θεωρούνται στοιχεία επιμειξίας . Χαρακτηριστικό της φυλής αυτής, είναι η ελαφρά  αλλαγή του χρώματος με την πάροδο της ηλικίας.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Τα αυτιά είναι μικρού μεγέθους, εκφύονται ψηλά και στέκονται όρθια.

Χαρακτήρας

Είναι πιστά, και πολύ έξυπνα. Έχουν πείσμα, και ισχυρό ένστικτο για κυνήγι. Εκπαιδεύονται σχετικά εύκολα. Το τρίχωμα τους χρειάζεται συχνή περιποίηση, γιατί είναι σκληρό και έχει την τάση να μπλέκεται. Συνιστάται η περιποίηση να γίνεται με το χέρι, γιατί το τρίχωμα τους είναι πολύ ευαίσθητο σε χτένες.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 15 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα οφθαλμικά προβλήματα (καταρράκτης, δυστροφία του κερατοειδούς κ.α.), ο υποθυρεοειδισμός. Γενικά, θεωρούνται σκυλιά ανθεκτικά σε προβλήματα υγείας.
Η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι τα γηρατειά.