Ιστορία

Η καταγωγή  της υπολογίζεται στο  13ο αιώνα και μαρτυρίες λένε πως την έφεραν μοναχοί σταυροφόροι στη Γαλλία και αναγνωρίζεται ως φυλή από τον 18ο αιώνα και πέρα. Κατά την διάρκεια του Α` παγκοσμίου πολέμου ο πληθυσμός μειώθηκε δραματικά με συνέπεια σήμερα να βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Μεγαλόσωμη και μυώδης με ευρύ στέρνο, πόδια μικρά σε μήκος αλλά με μεγάλες πατούσες.
Τρίχωμα:  κοντό, πλούσιο, σκληρό και αρκετά πυκνό ώστε να θεωρείται  αδιάβροχο. Είναι μονόχρωμο και απαντάται σε σκούρο μπλε (γκρι).
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι στρογγυλεμένο και φαρδύ. Έχει αμυγδαλωτά  μάτια. Το επιρίνιο είναι ευθύ, μέτριου μήκους και ελαφρώς στρογγυλεμένο. Τα αυτιά είναι μέτρια σε μέγεθος με φαρδιά βάση και στρογγυλεμένες άκρες και σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τις διάφορες γκριμάτσες και τα περίεργα γουργουρητά, σου δίνουν την αίσθηση ότι σου χαμογελά. Η ουρά είναι αρμονική με το σώμα  και ομοιόμορφη σε πάχος καθ `όλο το μήκος της, ενώ στο τελείωμα λεπταίνει.

Χαρακτήρας

Είναι δραστήρια γάτα και δύσκολα θα την δεις να κάθεται. Λέγεται πως είναι φοβερά ευφυής και θεωρούν πως μπορεί να εκπαιδευτεί. Αρκετά κοινωνική, τα πάει καλά με τα άλλα μέλη της οικογένειας καθώς και με ζώα άλλου είδους. Χαρακτηρίζεται από το ότι μπορεί να δεθεί συναισθηματικά με το πρόσωπο που τη φροντίζει. Δεν είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό η επιθετική συμπεριφορά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Γενικά είναι φυλή που δεν έχει πολλά προβλήματα υγείας. Θα μπορούσαμε να την πούμε ταξιδευτή γιατί τα ταξίδια δεν την ενοχλούν.   Η γάτα αυτή θεωρείται ενήλικη μετά το κλείσιμο του δεύτερου χρόνου της ηλικίας της.