Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομα προδίδει τις Μεξικάνικες ρίζες του. Μικρόσωμα σκυλιά είχαν χρησιμοποιηθεί στην περιοχή του Μεξικού  από διάφορους πολιτισμούς και πιστεύεται ότι αυτά είναι ο μακρινός πρόγονος των Chihuahua. Την επίσημη όμως εμφάνιση της ράτσας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, έγινε μετά το 1850. Πρόκειται για την πιο μικρόσωμη φυλή.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 15-23 εκ.
Βάρος: 1-3 κ.
Χρώμα τριχώματος: Υπάρχουν και μακρύτριχα και βραχύτριχα Chihuahua. Και ίσως πρόκειται για τη μόνη φυλή που κάθε χρωματισμός είναι αποδεκτός. Όλα τα χρώματα, μονόχρωμα ή με περιοχές διαφορετικής απόχρωσης, επιτρέπονται. Τα μακρύτριχα δεν έχουν τόσες απαιτήσεις περιποίησης όσο άλλες μακρύτριχες φυλές. Το τρίχωμα είναι απαλό πάντοτε, ενώ τα βραχύτριχα μπορεί να έχουν και πιο άγριο τρίχωμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κοντό και οξύληκτο ρύγχος μαζί με το στρογγυλό κεφάλι δίνουν ένα χαρακτηριστικό συνδυασμό. Τα αυτιά είναι μεγάλα για το μέγεθος του ζώου και στέκονται όρθια όταν το ζώο είναι σε εγρήγορση, κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά.

Χαρακτήρας

Έχουν έντονο χαρακτήρα, είναι πιστά, αφοσιωμένα στον ιδιοκτήτη τους. Το μικρό μέγεθος βοηθά στη διαβίωση σε διαμέρισμα, όμως ο νευρικός χαρακτήρας και το γάβγισμα μπορεί να οδηγήσει σε παράπονα των υπολοίπων κατοίκων. Επίσης όταν φοβούνται έχουν την τάση να δαγκώνουν και γι’ αυτό χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Χωρίς να έχουν επίγνωση του μεγέθους τους, μπορούν να επιτεθούν και σε μεγαλύτερα σκυλιά, με ενδεχομένως δυσάρεστες συνέπειες.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 15 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι η υπογλυκαιμία, η επιληψία, οι μολύνσεις των οφθαλμών. Έχουν πολύ αυξημένο μεταβολισμό και πολλές φορές  τρέμουν αλλά αυτό δεν αποτελεί κάποια ασθένεια αλλά αποτέλεσμα άγχους ή υπερβολικής χαράς. Ένα χαρακτηριστικό της φυλής αυτής είναι ότι τα κουτάβια γεννιούνται χωρίς το κρανίο να είναι πλήρως οστεοποιημένο, κάτι που γίνεται μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής τους. Αυτή η κατάσταση συγχέεται πολλές φορές με την υδροκεφαλία (πάθηση με δυσμενή πρόγνωση που εμφανίζεται συχνά στη φυλή αυτή). Τέλος, προσοχή χρειάζεται στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού που οδηγεί εύκολα τα σκυλιά αυτής της φυλής στην παχυσαρκία, πάθηση που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πλήθος άλλων νοσημάτων.