Ιστορία

Εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα και προέρχεται από την Κίνα. Το όνομα του στα καντονέζικα σημαίνει δέρμα σαν την άμμο. Είναι προφανής η αναφορά στο κοντό και άγριο τρίχωμα του με τις αρκετές ρυτίδες. Αναφέρεται και απλά ως Sharpei.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 46-56 εκ.
Βάρος: 20-32 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι κοντό και άγριο. Στα πρότυπα της φυλής συμπεριλαμβάνονται αρκετά χρώματα (μαύρο, μπεζ, καφέ, κόκκινο κ.α.) , αλλά επιβάλλεται να υπάρχει μονοχρωμία και όχι περιοχές διαφορετικού χρώματος. Στα πιο ανοιχτά χρώματα , μερικές φορές υπάρχει μια μαύρη μάσκα στο πρόσωπο.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Τα μεγαλόσωμα αυτά ζώα έχουν μια ξεχωριστή εμφάνιση λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, όπως το μεγάλο κεφάλι με τα μικρά τριγωνικά αυτιά, τις αρκετές ρυτίδες στο δέρμα και τη μικρή, χοντρή κοχλιωτή ουρά. Η γλώσσα τους έχει ένα μωβ χρώμα, όπως εξάλλου και του συγγενούς Chow chow.

Χαρακτήρας

Τα σκυλιά αυτής της φυλής είναι αφοσιωμένα στην ιδιοκτήτρια οικογένεια και έχουν αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας των μελών της. Δέχονται με επιφύλαξη τους ξένους και μπορούν να γίνουν και επιθετικά κάτω από ορισμένες συνθήκες. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι ήσυχα και πολύ αγαπητά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 9 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα δερματικά και οι αλλεργίες. Επίσης στη φυλή εμφανίζεται  μια πάθηση που λέγεται εντρόπιο (φλεγμονή του οφθαλμού), καθώς και μια έξαρση επεισοδίων πυρετού που μπορεί να υποχωρήσουν ξαφνικά ή να επιδεινωθούν. Πιθανή αιτία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού που λέγεται αμυλοείδωση.