Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και προέρχεται από την Αγγλία. Εισήχθη στις Ηνωμένες πολιτείες και στον Καναδά στις αρχές του 1900 και σιγά-σιγά διαφοροποιήθηκε από τον πρόγονό του, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται ξεχωριστή φυλή το Αμερικανικό από το Αγγλικό cocker spaniel. Πρόκειται για κυνηγόσκυλο, που ο κύριος στόχος του είναι να ξετρυπώνει τα πουλιά από τις φωλιές, ώστε ο κυνηγός να τα πυροβολήσει. Σήμερα, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως ζώο συντροφιάς.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 36-38 εκ.
Βάρος: 11-13 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι μεσαίου μήκους, πλούσιο, με μεταξένια υφή. Ο χρωματισμός ποικίλλει. Μπορεί να είναι μονόχρωμος, κίτρινος, μπεζ, μαύρος, αλλά μπορεί να είναι και συνδυασμός χρωμάτων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι του είναι μεσαίου μεγέθους, σαφώς προδιαγεγγραμμένο, με ευρύ επιρίνιο. Το άνω χείλος είναι μεγάλο και καλύπτει την κάτω σιαγόνα. Τα αυτιά είναι μεγάλα και κρέμονται στο πλάι της κεφαλής. Τα μάτια είναι στρογγυλά, σκουρόχρωμα, και πολύ εκφραστικά. Η ουρά συνήθως κόβεται. Τα άκρα του είναι ίσια και δυνατά.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για ένα υπέροχο κατοικίδιο. Είναι παιχνιδιάρικο, πρόθυμο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους γύρω του, πιστό, και τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά αλλά και με άλλα κατοικίδια. Δείχνει τη χαρά του κουνώντας όχι μόνο την ουρά αλλά και όλο το πίσω μέρος του σώματος του. Είναι πολύ φιλικό και γιαυτό δεν αποτελεί καλό φύλακα. Η εκπαίδευση είναι εύκολη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αυστηρή. Αντίθετα, η εκπαίδευση με επιβράβευση θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 11 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι ωτίτιδες, και τα συνήθη νοσήματα των σκύλων. Πρόκειται για ευαίσθητα σκυλιά που μπορεί να αναπτύξουν ασθένειες λόγω άγχους σε περίπτωση απομάκρυνσης από το οικείο περιβάλλον.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα γηρατειά, τα καρδιολογικά προβλήματα και οι διάφορες μορφές καρκίνου.