Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1500 και προέρχεται από τη Σκωτία. Είναι ποιμενικός σκύλος, αν και σπανίως σήμερα χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό. Σκύλος της φυλής αυτής πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτική σειρά και από τότε έγινε εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως. Μάλιστα, από το όνομα που είχε ο σκύλος στη συγκεκριμένη σειρά, πολλές φορές η φυλή αυτή αναφέρεται και ως “Lassie”.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 51-61 εκ.
Βάρος: 18-30 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα συνήθως είναι μακρύ, ίσιο και πλούσιο. Καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το κεφάλι και τα άκρα. Σπανιότερο είναι το κοντό τρίχωμα με μέτρια σκληρή υφή. Ο χρωματισμός ποικίλλει και είναι συνδυασμός του λευκού με το μαύρο και το καστανοκόκκινο.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής αυτής είναι το πολύ μακρύ και οξύληκτο επιρίνιο. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, όρθια και η άνω άκρη πέφτει προς τα εμπρός. Η ουρά καλύπτεται από πλούσιο τρίχωμα, εκφύεται χαμηλά και έχει τοξοειδές σχήμα.

Χαρακτήρας

Ως ποιμενικός σκύλος, έχει αντοχή και είναι αρκετά δραστήριος. Μπορεί να τρέχει ακούραστα όλη μέρα και σίγουρα οι απαιτήσεις του σε άσκηση μπορούν να  εξαντλήσουν τον ιδιοκτήτη του. Είναι αρκετά έξυπνος, πιστός, εκπαιδεύεται εύκολα και είναι εξαιρετικός ως κατοικίδιο. Τα χαρακτηριστικά αυτά τον κάνουν πολύ καλή επιλογή για παιδιά, με τα οποία δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά και να έχει την τάση να τα προστατεύει.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13 έτη.
Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Με κάποια μεγαλύτερη συχνότητα από άλλα νοσήματα εμφανίζονται ο υποθυρεοειδισμός, κάποια δερματικά προβλήματα, και κάποιες μορφές καρκίνου.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα γηρατειά και η νεφρική ανεπάρκεια.