Ιστορία

Υπάρχουν πηγές που γράφουν πως η φυλή αυτή πρωτοεμφανίστηκε στην Ανατολική Ρωσία το 1930 και εντύπωση έκανε το κοντό τρίχωμά της. Ύστερα από 20 περίπου χρόνια συναντάμε την φυλή αυτή σε ένα αγρόκτημα της Κορνουάλης της Μεγάλης Βρετανίας. Εκεί ένας γενετιστής παρατηρεί πως το τρίχωμα της έχει κοινά χαρακτηριστικά με  του ποντικού Rex. Έτσι πήρε το όνομα της αυτή η φυλή.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Η ανατομία της και η ευλυγισία της της δίνουν  χαρακτηριστικά  λαγωνικού με αποτέλεσμα να μπορεί να ξεπεράσει εύκολα κάθε εμπόδιο. Αρκετά μυώδης, με σώμα  μεγάλο σε μήκος και με πόδια μακριά και ίσια.
Τρίχωμα: Είναι κοντό, πυκνό και γυαλιστερό. Χαρακτηριστικές είναι οι ραβδώσεις που προκαλεί το κατσαρό (μπούκλα στο τέλος της τρίχας) τρίχωμα. Συναντάται σε όλα τα χρώματα, ενώ δεν είναι επιθυμητά τα λευκά σημάδια ή τα κοινά χαρακτηριστικά με τη  Siamese. Δεν είναι αποδεκτό το πολύ κοντό ή χνουδωτό τρίχωμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους, με μακρύ επιρίνιο και ωοειδές. Έχει στρογγυλά μάτια, μεγάλα σε μέγεθος, χρώματος μπλε.. Τα αυτιά είναι μεγάλα και εκφύονται ψηλά στο κεφάλι έχοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Η ουρά είναι μακριά, στην αρχή είναι χοντρή και βαθμιαία λεπταίνει.

Χαρακτήρας

Μπορεί να πει κανείς πως είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο. Δραστήριο, παιχνιδιάρικο έως και ζαβολιάρικο θα μπορούσε να το παρουσιάσει κάποιος. Πολύ καλό για συντροφιά, τα πάει καλά και με τα παιδιά και με τους μεγάλους και μαθαίνει εύκολα. Λόγω της ιδιαιτερότητας του τριχώματος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και δεν αφήνει πολλές τρίχες στο χώρο της.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Λόγω της ιδιαιτερότητας του τριχώματος (κοντό και λεπτό), η φυλή αυτή δεν μπορεί να ζήσει άνετα σε χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να παρουσιάζουν και υποθερμία. Συχνά θα τη συναντήσετε να κουλουριάζεται κοντά σε ζεστά μέρη. Επίσης κάποιες από αυτές εκκρίνουν μια μυρωδιά από τους σμηγματογόνους αδένες των πελμάτων.
Η παραπάνω φυλή είναι ευαίσθητη σε δερματικές παθήσεις.