Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1400 και προέρχεται από τη Δαλματία της Κροατίας.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 56-61 εκ.
Βάρος: 23-25 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το κοντό, πυκνό και σκληρό τρίχωμα του έχει ένα μοναδικό χρωματισμό, είναι λευκό με μαύρες βούλες. Υπάρχουν και άλλοι χρωματισμοί που όμως δεν είναι αποδεκτοί ως καθαρόαιμοι. Επίσης οι βούλες θα πρέπει να είναι σαφώς διαχωρισμένες μεταξύ τους. Όταν ενώνονται, το ζώο θεωρείται λιγότερο καθαρόαιμο. Τα κουτάβια πάντως γεννιούνται λευκά.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι ζώα μέτριου μεγέθους, με μυώδη διάπλαση. Το επιρίνιο είναι τεράγωνο, όταν το παρατηρεί κανείς από τα πλάγια. Τα αυτιά, επίσης μέτριου μεγέθους, πέφτουν στο πλάι της κεφαλής. Ο τράχηλος είναι μακρύς και δίνει μια αρχοντική όψη. Η κοιλιά έχει την χαρακτηριστική εσοχή του λαγωνικού. Η ουρά είναι λεπτή μακριά και εκφύεται ψηλά. Τα νύχια έχουν λευκό χρωματισμό ή το χρώμα των κηλίδων.

Χαρακτήρας

Είναι αρκετά δραστήρια και χρειάζονται αρκετή άσκηση. Χαρακτηρίζονται για την εξαιρετική αντοχή τους. Είναι παιχνιδιάρικα και καλή παρέα για τα παιδιά. Πρέπει όμως από νωρίς να κοινωνικοποιηθούν σε ανάλογο περιβάλλον και θα πρέπει να επιτηρούνται γιατί, καθώς είναι πολύ δραστήρια, μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα κατά λάθος. Υπάρχει μία φήμη ότι εκπαιδεύονται δύσκολα. Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Απλώς, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες τους. Για παράδειγμα, επειδή είναι πεισματάρικα και έχουν μια τάση ανεξαρτησίας, δεν ανταποκρίνονται καλά στις εντολές του ιδιοκτήτη τους όταν δεν φοράνε λουρί, ενώ όταν φοράνε λουρί μπορεί να φέρονται υποδειγματικά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν έχουν. Θεωρείται μια πολύ ανθεκτική φυλή σε ασθένειες. Τα συχνότερα προβλήματα τους εμφανίζονται λόγω προχωρημένης ηλικίας, που αποτελεί και το συχνότερο αίτιο θανάτου. Ένα γενετικό πρόβλημα μπορεί να είναι η κώφωση που συνδυάζεται με τα μπλε μάτια. Επίσης, συχνές είναι οι ουρολιθιάσεις, λόγω της έλλειψης κάποιου ενζύμου που διασπά τους ουρόλιθους.