Ο οργανισμός χρειάζεται κάποιες θρεπτικές ουσίες για να διεκπεραιώσει όλες τις λειτουργίες του, βασικές (αναπνοή, καρδιακή λειτουργία, αναγέννηση κυττάρων) και δευτερεύουσες. Τις ουσίες αυτές τις λαμβάνει από την τροφή  και  είναι οι πρωτεΐνες ή λευκωματίνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, το νερό, τα ιχνοστοιχεία, τα άλατα και οι βιταμίνες.

Για να έχουμε έναν υγιή οργανισμό ,με ευεξία,  θα πρέπει οι θρεπτικές ουσίες που λαμβάνει να είναι οι κατάλληλες τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα. Τότε, μιλάμε για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

Οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στις τροφές δίνουν στον οργανισμό ενέργεια. Η ενέργεια αυτή μετριέται με μια μονάδα μέτρησης που λέγεται Θερμίδα (Calorie ).

Η ποσότητα των Θερμίδων και επομένως της τροφής, που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος, το φύλο, τη φυλή, την υγεία του ζώου  και πλήθος  άλλων παραγόντων.  Στην περίπτωση του μαγειρεμένου φαγητού, η εμπειρία θα καθορίσει την ποσότητα. Στην περίπτωση συσκευασμένων τροφών, η ποσότητα του φαγητού που θα πρέπει να λαμβάνει ένα ζώο αναγράφεται στη συσκευασία και συνήθως δίνεται σε τρία μέρη δηλαδή πρωί, μεσημέρι και βράδυ, αν πρόκειται για κουτάβι, ενώ ένας ενήλικος σκύλος πρέπει να ταΐζεται με την αναγραφόμενη ποσότητα της τροφής δύο φορές την ημέρα πρωί, βράδυ.

Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλές τροφές,  έτσι ώστε να έχετε πολλές επιλογές μέχρι να βρείτε αυτή που προτιμάει το ζώο σας.

Οι τροφές των καλών εταιρειών έχουν ποικιλία γεύσεων και γκάμα για κάθε κατηγορία ζώου (ενήλικο, κουτάβι, μεγαλόσωμο, μικρόσωμο κλπ.). Θα τις βρείτε στα καταστήματα με χαρακτηρισμούς όπως :Puppy, Adult, Puppy small breed, Puppy large breed, Adult small breed Adult large breed, Performance, κ.λ.π.