Ιστορία

Όπως προδίδει και το όνομα της, η γάτα αυτή έρχεται από την Αίγυπτο. Η ιστορία της είναι μεγάλη καθώς πρόκειται για την πιο αρχαία φυλή. Η μορφή της προήλθε από διασταυρώσεις που έγιναν με άλλες αδέσποτες γάτες που βρίσκονταν στην ίδια περιοχή κρατώντας έτσι τα χαρακτηριστικά που φέρει μέχρι σήμερα. Η γάτα αυτή δε λατρεύτηκε μόνο ως θρησκεία αλλά λατρεύτηκε από τους βασιλείς της αρχαίας Αιγύπτου, από πλούσιες οικογένειες, από σημαντικούς ζωγράφους που έκαναν διάφορα θέματα σε αρχαίους τάφους και πυραμίδες αλλά και από τον ίδιο τον λαό. Το 1956 η πριγκίπισσα Nathalie Troubetskoy άρχισε την αναπαραγωγή της στην Ευρώπη. Το 1977 αναγνωριστικέ από τον CFA.

Χαρακτηριστικά

Χαρακτήρας

Πρόκειται για ένα όμορφο και χαριτωμένο γατάκι με φιλική συμπεριφορά. Αφήνεται στα χάδια του αφεντικού της και της αρέσει να επικοινωνεί με αυτόν με τα επίμονα και διαρκή νιαουρίσματα και γουργουρητά. Είναι έξυπνη και αντιλαμβάνεται ότι κάποιος τη συμπαθεί ή όχι. Για να τον κερδίσει καταφεύγει σε διάφορες «χαριτομενιές». Με το γλυκό και ταυτόχρονα μελωδικό νιαούρισμα της αντιλαμβάνεται κανείς την ψυχολογική της ευεξία. Επειδή είναι εύκολη σε χειρισμό καθώς και σε απαιτήσεις έχει γίνει  αρκετά δημοφιλής και βρίσκει όλο και περισσότερο κοινό που την προτιμά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Το όνομα Μαου το πήρε από τους Αιγύπτιους. Στα αιγυπτιακά Μάου σημαίνει γάτα. Πρόκειται για μία φυλή που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Είναι αρκετά επιρρεπής στης λιχουδιές με αποτέλεσμα να παίρνει εύκολα βάρος, κυρίως οι στειρωμένες γάτες. Στην ηλικία μεταξύ των τεσσάρων έως έξι μηνών υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθεί  μια ευαισθησία στη στοματική κοιλότητα. Αυτό οφείλεται στη συνύπαρξη των  νεογιλών δοντιών μαζί με των  μόνιμων και ο λόγος είναι ότι τα νεογιλά καθυστερούν να πέσουν. Η περίοδος κύησης είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλων αιλουροειδών και κυμαίνεται από 60 έως και 70 ημέρες.