Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο 1600 και προέρχεται από την Αγγλία. Είναι αρκετά γνωστό και ως King Charles Spaniel. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η εμφάνισή του παραπέμπει σε ασιατική καταγωγή.  Μοιάζει με Pug, ενώ υπάρχει και μια υποφυλή, το Cavalier King Charles Spaniel, που μοιάζει περισσότερο με Cocker.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 25-27 εκ.
Βάρος: 4-6 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι απαλό, ελαφρώς σγουρό και μέτριο σε μήκος. Το χρώμα του ποικίλλει αρκετά. Μπορεί να είναι από μονόχρωμο καστανό, μαύρο με καφέ περιοχές, ή να παρουσιάζει συνδυασμούς του μαύρου, λευκού, και καφέ.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το ρύγχος είναι μικρό σε μήκος, τα μάτια μεγάλα, στρογγυλά και σε απόσταση μεταξύ τους. Τα αυτιά εκφύονται χαμηλά, είναι μεγάλα σε μέγεθος και καλύπτονται από πλούσιο τρίχωμα. Το Cavalier  μοιάζει πολύ με την κυρίως φυλή, αλλά έχει λίγο μεγαλύτερο ρύγχος. Η ουρά είναι μεσαίου μεγέθους και δεν κόβεται πια, όπως συνηθιζόταν παλιότερα.

Χαρακτήρας

Είναι πολύ φιλικά και εξαιρετικά κατοικίδια. Υπάκουα, πιστά, συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του ιδανικού κατοικίδιου συντροφιάς. Προσαρμόζονται εύκολα σε όλα τα περιβάλλοντα και η ικανότητα να δένονται με άλλα ζώα, τα καθιστούν ιδανικά για σπίτια που έχουν περισσότερα από ένα ζώα. Είναι παιχνιδιάρικα, υπομονετικά και πρόθυμα να ακολουθήσουν τις ορέξεις του ιδιοκτήτη τους.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 11 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι τα καρδιακά προβλήματα, τα οφθαλμικά προβλήματα και προβλήματα στα πόδια (τα νύχια π.χ. μπορεί να μεγαλώσουν στραβά).