Η επιλογή ενός ζώου δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί μία ελαφρά απόφαση. Όποιο ζώο και να επιλέξει κάποιος (σκύλο, γάτα, παπαγάλο, σκιουράκι κλπ.), θα πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαιτερότητες του.
Ένα σημαντικό βήμα είναι να ενημερωθεί από πριν διαβάζοντας κάποια σχετικά βιβλία ή ακόμη και ρωτώντας φίλους και γνωστούς με ανάλογη εμπειρία. Το απαραίτητο, όμως,βήμα πριν την επιλογή ενός κατοικίδιου είναι η μινι ψυχανάλυση.
Θα πρέπει να υποβάλλει στον εαυτό του κάποια βασικά ερωτήματα και η τίμια απάντηση τους θα οδηγήσει στην πιο σωστή επιλογή.

Εμείς παραθέτουμε εδώ κάποια από αυτά.

 1. Γιατί θέλετε να αποκτήσετε ένα ζώο;
  Δύο συχνές περιπτώσεις:
  Κάποιοι το επιλέγουν επειδή θέλουν παρέα (εκουσίως θα το φροντίζουν), κάποιοι άλλοι επειδή το ζητούν τα παιδιά τους (το παίρνουν για το χατίρι των παιδιών αλλά μετά από λίγο καιρό το παιδί βαριέται να παίζει με το ζώο και οι γονείς είναι αυτοί που θα μείνουν με κάποιες υποχρεώσεις).
 2. Τι είδους ζώο επιθυμείτε;
  Ο σκύλος έχει τεράστια διαφορά με την απόκτηση ενός καναρινιού. Αν τον τελευταίο καιρό έχει μεστώσει στο μυαλό σας η ιδέα της απόκτησης ενός καναρινιού και πηγαίνοντας σε ένα pet-shop είδατε ένα γλυκούλι σκυλάκι, μην το πάρετε. Δεν είστε έτοιμοι για τις ευθύνες του. Πάρτε το καναρίνι.
 3. Γνωρίζετε τις ανάγκες του συγκεκριμένου ζώου;
  Ένα καναρίνι θέλει διαφορετικό κλουβί από ένα παπαγάλο, όπως έπίσης κάποια ψάρια δεν μπορούν να τοποθετηθουν μαζί με άλλα γιατί είναι επιθετικά.
 4. Έχετε τον κατάλληλο χώρο;
  Το υπέροχο λαμπραντόρ κουταβάκι θα δεινοπαθήσει κλεισμένο μέσα σε ένα διαμέρισμα όταν φτάσει στο φυσικό μέγεθος ενήλικου σκύλου.
 5. Που θα μένει το ζώο σας;
  Σε διαμέρισμα, στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, σε αυλή; Το καλοκαίρι πως θα το πάρετε στις διακοπές ή που θα το αφήσετε για να πάτε διακοπές; (Ελπίζουμε όχι στο δρόμο, όπως έκαναν πολλοί παλιότερα)
 6. Πόσο χρόνο θα αφιερώσετε στο ζώο σας;
  Ένα πουλί χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά ο σκύλος σας χρειάζεται άσκηση και καθημερινή βόλτα. Θα του την αφιερώσετε;
 7. Έχετε τη διάθεση να αφιερώσετε χρόνο στην περιποίηση του;
  Το μακρύ τρίχωμα θέλει περιποίηση, χτένισμα, συχνότερο λούσιμο αλλά και περισσότερη ηλεκτρική σκούπα στο σπίτι;
 8. Σκοπεύετε να ξοδέψετε κάποια χρήματα για το ζώο σας;
  Υπολογίστε τα χρήματα που θα χρειαστείτε ετησίως, διότι κάποια μεγαλόσωμα σκυλιά τρώνε αρκετά. Επίσης, συμπεριλάβετε τα έξοδα της ιατρικής του περίθαλψης (ετήσιοι εμβολιασμοί, checkup κ.α.)

Η επιλογή δική σας. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε. Η συμβουλή μας απλά είναι ότι αν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, η οικογένεια σας θα έχει άλλο ένα μέλος. Συμπεριφερθείτε του ανάλογα.