Ιστορία

Σε μία προσπάθεια οι Βρετανοί να δημιουργήσουν καινούριες φυλές, άρχισαν να διασταυρώνουν τις Αμερικάνικες κοντότριχες ράτσες με Περσικές. Έτσι οι απόγονοι αυτού του συνδυασμού δημιούργησαν μία καινούρια φυλή που ονομάστηκε Exotic shorthair. Η αναγνώριση της φυλής αυτής από τη CFA έρχεται το 1967,  το 1971 παίρνει τη διάκριση achieved status of CFA Grand Champion και το 1991 αναδεικνύεται ως γάτα της χρονιάς από τo CFA.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Αρκετά μυώδης, με σώμα μεσαίο σε μήκος, ευρύ και μυώδη θώρακα, με εύπλαστους και ευδιάκριτους ώμους και γλουτούς. Πόδια κοντά σε μήκος, γεροδεμένα που καταλήγουν σε στρογγυλές πατούσες.

Τρίχωμα: Παρατηρείται ένα πολύ πυκνό ακανόνιστο σε φορά (κάνει αφάνα), μετρίου μεγέθους και απαλό σε υφή τρίχωμα. Όλα τα χρώματα στη φυλή αυτή είναι αποδεκτά, όπως μαύρο, κόκκινο, μπλε και κρεμ, λευκό, λιλά, καθώς και διχρωμίες σε συνδυασμό ραβδώσεων. Έτσι αποδεκτά είναι όλα τα χρώματα με γκρίζες ραβδώσεις ή με παραλλαγή του χρώματος στην κορυφή της τρίχας, ή με λευκό εσωτερικό χρώμα και παραλλαγή αυτού στην κορυφή.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Έχει σχετικά αναπτυγμένο κεφάλι, με γεμάτα μάγουλα, ευρύ και δυνατό σαγόνι. Το επιρρίνιο είναι κοντό και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, το κεφάλι παίρνει μία κυκλική μορφή. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, εκφύονται χαμηλά και σε απόσταση μεταξύ τους. Στο άνω μέρος έχουν στρογγυλό σχήμα. Το σχήμα των ματιών είναι στρογγυλό και το χρώμα τους μπορεί να είναι γαλανά ή πορτοκαλί-κόκκινα. Το σχήμα τους είναι στρογγυλό. Η ουρά είναι κοντή και στο τέλος γίνεται στρογγυλή.

Χαρακτήρας

Είναι μία μείξη της Περσικής μακρύτριχης φρόνιμης και χαδιάρας φυλής και της Αμερικάνικης κοντότριχης, δραστήριας και σκανδαλιάρας. Γενικά έχει ήσυχο και νωχελικό χαρακτήρα. Είναι φιλική με τα μικρά παιδιά και απολαμβάνει  την προσοχή των άλλων.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Δεν απαιτεί πολύ χρόνο όσον αφορά την περιποίηση της παρά λίγα λεπτά βούρτσισμα. Της αρέσουν τα χάδια και λόγω του χαρακτήρα της, την έχουν ονομάσει και τεμπέλη.  Το πλούσιο τρίχωμα  διατηρείται σε καλή κατάσταση με σωστή διατροφή ή με  συμπληρώματα πλούσια σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.