Ιστορία

Εμφανίζεται γύρω στο 1800 και προέρχεται από τη Γαλλία, όπως δηλώνει το όνομα του. Παρά την τρανή δήλωση του ονόματος του όμως, Άγγλοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν να οραματίζονται την ιδέα ενός όχι τόσο μεγάλου bulldog, επειδή δεν τους ενδιέφερε η ιδέα των αγώνων.  Απαντάται και ως Bulldog francial στις γαλλόφωνες περιοχές.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 31εκ.
Βάρος: 10-13 κ.
Χρώμα τριχώματος: Υπάρχει τεράστια ποικιλία χρωμάτων με τα οποία μπορεί να εμφανιστούν οι σκύλοι της συγκεκριμένης φυλής. Οι διάφοροι οργανισμοί ανά τον κόσμο μάλλον συμφωνούν σε ένα χαρακτηριστικό: ότι το κατάμαυρο δεν είναι αποδεκτό (υπάρχουν όμως σκυλιά που φαίνονται μαύρα αλλά προσεκτική παρατήρηση θα αποκαλύψει τρίχες ανοιχτότερου χρώματος). Το τρίχωμα είναι κοντό σε μήκος και στιλπνό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι ένας μικρόσωμος σκύλος με μυώδες σώμα, που μοιάζει αρκετά στο πιο μεγαλόσωμο Bulldog. Έχει μεγάλα αυτιά ,φαρδιά στη βάση και στρογγυλεμένα στις άκρες, που στέκονται όρθια. Η ουρά εκφύεται χαμηλά, είναι μικρή σε μέγεθος και παλιότερα την έκοβαν, κάτι που σήμερα δεν είναι αποδεκτό.

Χαρακτήρας

Είναι καλό ζώο συντροφιάς, διότι έχει ευγενικό χαρακτήρα και είναι ήρεμο, χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος, το κάνουν καλή επιλογή για διαμέρισμα. Εκτός από μια καθημερινή μικρή βόλτα, δεν έχει άλλες απαιτήσεις σε άσκηση. Προσοχή χρειάζεται όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και υγρός, γιατί το πολύ μικρό επιρίνιο δεν του δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσει καλά τη θερμοκρασία του.
Είναι πεισματάρικο και εκπαιδεύεται δύσκολα. Μπορεί  να παίξει με τα παιδιά, αλλά πάντοτε με επίβλεψη.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12 έτη.
Τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζει είναι αρκετά. Είναι μια φυλή με προδιάθεση σε διάφορα νοσήματα, όπως προβλήματα στα μάτια (καταρράκτης, γλαύκωμα κ.α.), αναπνευστικά προβλήματα λόγω του κοντού επιρινίου, υποθυρεοειδισμός, διαταραχές στην πήξη του αίματος, μεγαοισοφάγος, αλλεργίες με εκδήλωση δερματικών συμπτωμάτων.