Ιστορία

Η ράτσα αυτή εμφανίζεται γύρω στο 1800 και προέρχεται από τη Γερμανία. Είναι από τα διάσημα σκυλιά και σε διάφορες χώρες έχουν και άλλα ονόματα, όπως Alsatian, Deutshe schafhund. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κυνηγόσκυλο και ως φύλακας αγέλης, αλλά λόγω μικρού μεγέθους έχασε αυτή τη δραστηριότητα.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 57-62 εκ.
Βάρος: 37-43 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα μπορεί να είναι πυκνό, σκληρό ή λιγότερο σκληρό και μέτρια μακρύ ή κοντό. Εκτός από τα ανοιχτά χρώματα που δεν θεωρούνται χαρακτηριστικά καθαρόαιμων, όλα τα υπόλοιπα είναι αποδεκτά με το μαύρο-καφέ να κυριαρχεί.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Μοιάζει με λύκο, έχει μακρύ ρύγχος με πιο σκούρο χρωματισμό από το υπόλοιπο σώμα, μεσαίου μεγέθους  τριγωνικά αυτιά που στέκονται όρθια. Στα κουτάβια μέχρι τους έξι μήνες τα αυτιά δεν έχουν σηκωθεί . Η ουρά είναι μακριά με πλούσιο τρίχωμα. Είναι μυώδης σκύλος με τα μπροστινά άκρα ελαφρώς μεγαλύτερα από τα πίσω.

Χαρακτήρας

Είναι αρκετά έξυπνα σκυλιά, πιστά, εκπαιδεύονται εύκολα, με αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα κάνουν εξαιρετικά δημοφιλή σε χρήσεις εργασίας, όπως φύλακες, σκύλοι αστυνομίας, στρατού και διασώστες. Εκτός όμως από τα παραπάνω, μπορούν να είναι εξαιρετικά κατοικίδια. Είναι πολύ φιλικά στο οικείο περιβάλλον αλλά και έτοιμα να το υπερασπιστούν άφοβα, όταν υπάρξει ανάγκη.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι ορθοπεδικά προβλήματα, όπως δυσπλασία του ισχίου, νευρολογικά προβλήματα όπως εκφυλιστική μυελοπάθεια, δερματικά προβλήματα.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα γηρατειά και οι διάφορες μορφές καρκίνου.