Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και προέρχεται από τη Γερμανία. Πρόγονος του θεωρείται το Ισπανικό pointer, που μεταφέρθηκε στη Γερμανία περίπου δύο αιώνες πριν. Άλλο όνομα του είναι το Kurzhaar που σημαίνει βραχύτριχο στα Γερμανικά.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 57-62 εκ.
Βάρος: 25-37 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι κοντό αλλά αρκετά πυκνό και προστατεύει ικανοποιητικά από το νερό και το κρύο. Ο χρωματισμός είναι συνδυασμός λευκού και σκούρου καφέ με κηλίδες ή σπανιότερα και μεγαλύτερες περιοχές.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεγαλόσωμος με μεσαίου μεγέθους αυτιά που κρέμονται στο πλάι της κεφαλής. Το ρύγχος είναι μέτριο σε μήκος και τα σαγόνια πολύ ισχυρά για να μπορεί να μεταφέρει το θήραμα του. Τα μάτια του είναι καφέ με επιθυμητές τις σκούρες αποχρώσεις σε αντίθεση με τα ανοιχτά μάτια που δεν είναι αποδεκτά. Τα ισχυρά άκρα του δίνουν τη δυνατότητα να τρέχει γρήγορα και να στρίβει εύκολα. Η ουρά συνήθως κόβεται περίπου στα 10 εκατοστά και όταν εντοπίζει το θήραμα του έρχεται σε ευθεία με τη σπονδυλική στήλη.

Χαρακτήρας

Η φυλή προέρχεται από τη διασταύρωση άλλων φυλών, με αποτέλεσμα να συνδυάζει αρκετά χαρακτηριστικά. Έχει καλό κυνηγετικό ένστικτο, αντοχή και ιδιαίτερη ευφυία. Έχει ήρεμο χαρακτήρα και εκπαιδεύεται εύκολα. Χρειάζεται αρκετή και καθημερινή άσκηση. Εφ` όσον μπορεί μια οικογένεια να του παρέχει την άσκηση που χρειάζεται, μπορεί να γίνει ιδανικό  κατοικίδιο, γιατί είναι πιστό, πολύ φιλικό και προστατεύει τα παιδιά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13 έτη.
Δεν παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα υγείας. Είναι ανθεκτικά σκυλιά, αλλά μπορεί να εμφανίσουν γενετικά προβλήματα, όπως δυσπλασία των ισχίων, προβλήματα στα μάτια, επιληπτικές κρίσεις,  δερματικές αλλοιώσεις. Συχνό φαινόμενο είναι η μεγάλη ανάπτυξη θηλών στα αρσενικά.