Ιστορία

Η εμφάνισή του εντοπίζεται στο 1800 και προέρχεται από τη Γερμανία. Χρησιμοποιήθηκε για κυνήγι, κυρίως πουλιών. Άλλο όνομα του είναι το γερμανικό Drahthaar.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 56-66 εκ.
Βάρος: 20-34 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι μεσαίου μήκους, πολύ σκληρό και δίνει την αίσθηση του «αχτένιστου». Έχει έντονα φρύδια, γένια και μουστάκια. Ο χρωματισμός είναι καστανός σε όλες τις αποχρώσεις, ενώ μπορεί να υπάρχει και γκρίζο με καστανές περιοχές.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά : Είναι μεγαλόσωμος σκύλος με μεσαίου μεγέθους αυτιά που κρέμονται στο πλάι της κεφαλής. Το ρύγχος είναι μέτριο σε μήκος και τα σαγόνια πολύ ισχυρά για να μπορεί να μεταφέρει το θήραμα του. Το σκληρό τρίχωμα του παρέχει μεγάλη προστασία στο νερό και στο κρύο.  Η ουρά συνήθως κόβεται περίπου στα 10 εκατοστά και όταν εντοπίζει το θήραμα του έρχεται σε ευθεία με τη σπονδυλική στήλη.

Χαρακτήρας

Όπως και το Kurzhaar, έτσι και αυτό προέρχεται από διασταύρωση πολλών σκύλων με αποτέλεσμα το συνδυασμό διαφόρων χαρακτηριστικών. Έχει καλό κυνηγετικό ένστικτο, αντοχή και ιδιαίτερη ευφυία. Έχει ήρεμο χαρακτήρα αλλά είναι και καλός φύλακας, χαρακτηριστικό που δύσκολα συναντάται σε κυνηγόσκυλα.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 13 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι ωτίτιδες. Επίσης οι σκύλοι αυτής της φυλής έχουν προδιάθεση σε δυσπλασία του ισχίου και καρκίνους του δέρματος.