Σε όλους τους οργανισμούς, το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο, χωρίς το οποίο είναι αδύνατη η ζωή για μεγάλο διάστημα. Υπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει γύρω στις 30-40 ημέρες, ενώ χωρίς νερό μπορεί να επιβιώσει μόνο 3-4 ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα.

Για τις γάτες όμως, το νερό είναι πιο σημαντικό. Οι γάτες μπορεί να μην εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα, ακόμη και σε ποσοστό αφυδάτωσης 8%. Αυτό μπορεί να βάλει την υγέια τους σε σημαντικό κίνδυνο. Οι γάτες από τη φύση τους, έχουν την ικανότητα να πίνουν λίγο νερό και να συμπυκνώνουν το ούρο. Η συμπύκνωση του ούρου όμως σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες, κρύβει κινδύνους, τους ουρόλιθους, τις γνωστές πέτρες και τις ουρολοιμώξεις.

Οι πέτρες μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και διακοπή της ούρησης, η οποία χωρίς παρέμβαση οδηγεί σε θάνατο του ζώου.

Επομένως, όταν διαλέγετε μία τροφή για τη γάτα σας, προτιμήστε ημίυγρες τροφές που έχουν μεγάλο ποσοστό νερού. Αν δίνετε ξηρά τροφή, προτιμήστε τροφές με αρκετή πρωτεΐνη και ενδεχομένως λίγο «τσιμπημένο» αλατάκι, γιατί αυτά τα συστατικά κάνουν το ζώο να διψά και να καταναλώνει περισσότερο νερό. Αποφύγετε τους υδατάνθρακες γιατί μειώνουν την κατανάλωση νερού. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε ώστε το ζώο να έχει ένα πιατάκι με νερό συνεχώς, το οποίο να αλλάζετε καθημερινά.