Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800. Η φυλή αυτή, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, προέρχεται από την Αγγλία. Είναι όμως προϊόν διασταύρωσης κάποιας αγγλικής φυλής με κάποια βορειοευρωπαϊκή φυλή, πιθανόν ρωσική, που σαν αποτέλεσμα είχε την αλλαγή των χαρακτηριστικών της.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 51-61 εκ.
Βάρος: 25-34 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι απαλό, πυκνό και αδιάβροχο, συνήθως ίσιο με ένα ελαφρύ κυματισμό. Είναι  μεσαίου μήκους με ανοιχτούς χρυσαφί (όπως λέει και το όνομα του) χρωματισμούς. Ο χρωματισμός σκουραίνει με την πάροδο της ηλικίας, κάτι που φαίνεται στα κουτάβια. Είναι πιο ανοιχτόχρωμα αλλά τα αυτιά τους έχουν το χρώμα που θα πάρει το ζώο κατά την ενηλικίωση.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεγαλόσωμη φυλή και μοιάζει αρκετά με Labrador. Τα μάτια του είναι καφέ και του δίνουν μια ευγενική φυσιογνωμία. Τα αυτιά του εκφύονται ψηλά, είναι μεσαίου μεγέθους και πέφτουν στο πλάι της κεφαλής. Έχει ευρύ στέρνο και μυώδη πόδια. Η ουρά του είναι  μακριά και ίσια.

Χαρακτήρας

Είναι αρκετά φιλικά σκυλιά με όλους, γι’ αυτό δεν είναι η καλύτερη επιλογή ως φύλακες. Είναι όμως έξυπνα και εκπαιδεύονται εύκολα. Αρκετά παιχνιδιάρικα, μπορούν να απασχολούνται αρκετή ώρα με το να φέρνουν πράγματα, γεγονός που δείχνει τα κυνηγετικά τους ένστικτα. Είναι εξαιρετικά με τα παιδιά και αυτό τα έχει κάνει δημοφιλή κατοικίδια. Χρειάζονται προσοχή όμως, γιατί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και λόγω του μεγέθους τους, μπορεί να χτυπήσουν τα πολύ μικρά παιδιά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι  12 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι η παχυσαρκία, αν δεν έχει την κατάλληλη άσκηση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, οι ωτίτιδες, προβλήματα στα μάτια (καταρράκτης, γλαύκωμα, ατροφία κερατοειδούς κα.), οστεοαρθρίτιδες, καρδιακά προβλήματα. Γενικά, είναι μια φυλή που παρουσιάζει αρκετά προβλήματα υγείας.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου, με συχνότερο το αιμαγγειοσάρκωμα.