Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 2000 π.χ. Θεωρείται από τις πιο παλιές φυλές, διότι υπάρχει απεικόνιση τους σε ευρήματα διαφόρων αρχαίων περιοχών, όπως της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Συγγενής με το Mastiff, ξεχωρίζει για το μεγάλο μέγεθος. Έχει αρκετά παρατσούκλια, όπως ευγενής γίγαντας, Απόλλωνας (λόγω της πιθανής ελληνικής καταγωγής του). Ονομάζεται όμως και γερμανικό mastiff, γεγονός που σημαίνει ότι οι Γερμανοί έχουν ένα προβάδισμα στην διεκδίκηση της καταγωγής της φυλής αυτής.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 76-81 εκ.
Βάρος: 45-55 κ.
Χρώμα τριχώματος: Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί χρωμάτων. Μπορεί να είναι μαύρο, μπλέ, λευκό με μαύρες περιοχές, καστανό, καστανό με μαύρες περιοχές (τιγρέ). Συνήθως το πρόσωπο έχει σκουρότερο χρώμα. Το τρίχωμα είναι κοντό, στιλπνό και όχι πολύ απαλό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Γιγαντόσωμο και πανύψηλο, μυώδες με ευρύ στέρνο, μακρύ τράχηλο, ολόισια μπροστινά άκρα, ενώ τα πίσω άκρα έχουν κλίση προς τα πίσω, δίνοντας την αίσθηση ότι το ζώο ετοιμάζεται να τρέξει. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, εκφύονται ψηλά και πέφτουν στο πλάι. Η συνήθης εμφάνιση με όρθια και μυτερά αυτιά είναι αποτέλεσμα της κοπής τους, προς αυτό το σκοπό. Τα μάτια είναι στρογγυλά και σκουρόχρωμα, δίνοντας παράλληλα ένα βαθύ βλέμμα.

Χαρακτήρας

Είναι αρκετά φιλικό παρά την επιβλητική και ίσως άγρια εμφάνιση του. Επίσης συμβιώνει καλά με άλλα ζώα. Σπανίως, μπορεί να παρατηρηθεί κάποια επιθετικότητα προς άλλα ζώα. Χρησιμοποιείται ως κατοικίδιο, αλλά προφανώς χρειάζεται κάποιο χώρο να μπορεί να κινηθεί άνετα.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι λίγα. Συνήθως εμφανίζονται τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται σε όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως δυσπλασία των ισχίων, στροφή στομάχου, διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Γενετικό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί είναι η κώφωση, συνήθως στα σκυλιά με λευκό χρωματισμό.