Ιστορία

Υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε περίπου το 2000 π.χ. στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα τσοπανόσκυλο που λόγω της πολύ μακρινής καταγωγής έχει δεχθεί προσμίξεις από άλλες μεγαλόσωμες φυλές, παρέμεινε όμως στην περιοχή στην οποία πρωτοεμφανίστηκε. Άλλο όνομα είναι το Pyrenean mountain dog.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 65-81 εκ.
Βάρος: 41-57 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι πλούσιο, μαλακό και πυκνό. Είναι μακρύ σε μήκος και σχεδόν ολόλευκο ή με περιοχές γκρι ή καφέ στο κεφάλι, στα αυτιά και μερικές φορές στο σώμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μεγαλόσωμο και εύρωστο. Έχει αυτιά μεσαίου μεγέθους που πέφτουν στο πλάι. Το επιρίνιο είναι μεσαίο σε μέγεθος. Η ουρά είναι μακριά, πέφτει προς τα κάτω και είναι καλυμμένη με μακρύ τρίχωμα.

Χαρακτήρας

Οι ευγενικοί αυτοί γίγαντες, προερχόμενοι από τσοπανόσκυλα, έχουν μάθει να είναι ανεξάρτητοι και να μην υπακούουν αρκετά στις εντολές του ιδιοκτήτη τους. Όμως είναι πιστοί, καλοί με τα παιδιά και δεν ενοχλούν κανέναν παρά μόνο όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Συνήθως, το μεγάλο μέγεθος και το δυνατό τους γάβγισμα θα είναι αυτά που θα αποτρέψουν τους «εχθρούς», χωρίς τις περισσότερες φορές να χρειαστεί να εμπλακούν σε καβγά.