Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 3000 π.Χ. , θέτοντας έτσι υποψηφιότητα για την πιο παλιά φυλή. Αν και οι Άγγλοι διεκδικούν την καταγωγή του, υπάρχουν παραστάσεις των αρχαίων Αιγυπτίων και των Ασσύριων που απεικονίζουν τέτοιους σκύλους.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 69-76 εκ.
Βάρος: 27-32 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το πολύ κοντό τρίχωμα του έχει πολλούς χρωματισμούς. Μπορεί να είναι μαύρο , καφέ , λευκό, γκρί και όλα αυτά τα χρώματα μόνα τους ή σε συνδυασμό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Το αεροδυναμικό του σχήμα προδιαθέτει για τις ικανότητες του ως δρομέα. Ξεκινώντας από το κεφάλι έχει στενό και επίμηκες ρύγχος, αυτιά μεσαίου μεγέθους που κατευθύνονται προς τα πίσω όταν τρέχει. Τα άκρα του είναι ψηλά και ο θώρακας είναι στενός. Η κοιλιά του έχει τη χαρακτηριστική εσοχή που λέγεται κοιλιά λαγωνικού. Η ουρά του είναι μακριά, πράγμα που το βοηθά στη κατευθυντικότητα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του δίνουν την ικανότητα να φτάνει τα 70 χλμ/ ώρα. Μάλιστα λέγεται ότι την ταχύτητα αυτή τη φτάνει σε κάτι λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, και μόνο με 3-4 δρασκελιές.

Χαρακτήρας

Θεωρούνται καλά κατοικίδια. Είναι φιλικά, σπανίως γαβγίζουν και τα πάνε καλά με τα παιδιά αλλά και με άλλα ζώα. Το παράδοξο για τόσο γρήγορα σκυλιά είναι ότι δε χρειάζονται πολλή άσκηση. Αναπτύσσουν άγχη κατά την αλλαγή περιβάλλοντος, αλλά και όταν μένουν μόνα για μεγάλο διάστημα. Επειδή είναι πολύ γρήγορα και δεν έχουν καλή αίσθηση του χώρου γύρω τους, καλό θα είναι να φοράνε λουρί όταν είναι σε εξωτερικούς χώρους.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 12 έτη.
Λίγα είναι τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν. Θεωρούνται ανθεκτικά σκυλιά Το τρίχωμα είναι πολύ λεπτό και έχουν ελάχιστο λίπος στο σώμα τους. Αυτό τα καθιστά ευαίσθητα σε ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης το λεπτό δέρμα δεν προφυλάσσει από τη σκληρότητα του εδάφους κατά την κατάκλιση. Γι αυτό χρειάζονται μαλακό υπόστρωμα για να ξαπλώνουν. Επίσης, επειδή η φυλή αυτή δεν είναι πολύ συχνή, οι κτηνίατροι μπορεί να μην είναι ενήμεροι με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η αιματολογική τους εικόνα.