Ιστορία

Είναι γάτα που προέρχεται κυρίως από τη διασταύρωση φυλών  Σιαμ και Περσικής, από Βρετανούς εκτροφείς. Οι διασταυρώσεις άρχισαν  στην δεκαετία του 1920 και η φιλοδοξία των εκτροφέων ήταν να κάνουν μία μακρύτριχη φυλή με τα χαρακτηριστικά της Περσικής γάτας.

Χαρακτηριστικά

Σωματική διάπλαση: Αρκετά μυώδης, με σώμα μεσαίο σε μέγεθος, ευρύ θώρακα και πόδια κοντά σε μήκος.
Τρίχωμα: κατατάσσεται στις μακρύτριχες φυλές, με πυκνό και αφράτο τρίχωμα το οποίο περιβάλει όλο το σώμα. Χαρακτηριστικό της φυλής αυτής είναι μία γούνα που περικλείει το μέρος του αυχένα και καταλήγει ανάμεσα στα πόδια με την μορφή χαίτης.  Το χρώμα του κυρίως σώματος πρέπει να είναι λευκό, κρεμ,  σε αποχρώσεις του καφέ, μπλέ , ενώ στην περιοχή του προσώπου (μάτια, μουσούδα, αυτιά), στις άκρες των ποδιών, στα πόδια και στην ουρά το χρώμα είναι πιο σκούρο από το υπόλοιπο σώμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: το κεφάλι είναι στρογγυλό, με τον κορμό του τραχήλου μικρό. Το επιρρίνιο είναι μεσαίου μεγέθους. Τα αυτιά είναι μικρά, κυρτά στις άκρες, κάνουν μία ελαφριά κλήση προς τα μπρός και εκφύονται σε απόσταση μεταξύ τους δίνοντας την αίσθηση του κεφαλιού με πλατύ κρανίο. Αποδεκτά είναι όλα τα χρώματα των ματιών εκτός από το μπλε. Το σχήμα τους στρογγυλό και βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους. Ανάμεσα σε αυτά πρέπει να βρίσκεται η μύτη η οποία θα πρέπει να έχει στρογγυλό σχήμα, να είναι μεγάλη και το χρώμα της να είναι ροζ. Η ουρά είναι μεσαίου μεγέθους με πυκνό και απαλό τρίχωμα και στρογγυλή στην άκρη.

Χαρακτήρας

Πρόκειται για μία ζωηρή αλλά και χαδιάρα γάτα. Απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή και τα πάει καλά με τα μέλη αυτής. Έχει κληρονομήσει γονίδια από τους προγονούς της που την κάνουν έξυπνη, κοινωνική και δραστήρια. Η σωματική της κατασκευή και τα μικρά σε μήκος πόδια την κάνουν περισσότερο ευκίνητη και μπορεί να πηδάει ψηλότερα σε σχέση με άλλες γάτες.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η γάτα αυτή απαιτεί καθημερινή περιποίηση του τριχώματος με χτένα.
Η φυλή αυτή φέρει ένα κληρονομικό νόσημα, την πολυκυστική νόσο των νεφρών. Σήμερα υπάρχουν τεστ που διαγιγνώσκουν την ύπαρξη αυτού του γονιδίου.