Ιστορία

Προέρχεται από την Ιρλανδία και εμφανίζεται γύρω στο 1700.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 64-69 εκ.
Βάρος: 27-32 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι μακρύ, γυαλιστερό και πλούσιο. Ο χρωματισμός του με την πάροδο των χρόνων έχει καταλήξει να είναι μόνο ο καστανοκόκκινος. Επιτρεπτές, αλλά ελάχιστα επιθυμητές είναι οι πολύ μικρές λευκές περιοχές στο στήθος ή τα άκρα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ κοντινό συγγενή του αγγλικού setter. Τα χαρακτηριστικά μοιάζουν αρκετά. Μεγαλόσωμη φυλή με μακρύ επιρρίνιο, μεσαίου μεγέθους αυτιά που εκφύονται χαμηλά και πέφτουν στο πλάι της κεφαλής. Η ουρά έχει τοξοειδές σχήμα και καλύπτεται από μακρύ τρίχωμα.

Χαρακτήρας

Το κύριο χαρακτηριστικό της φυλής αυτής είναι η διάθεση για παιχνίδι. Είναι γρηγορότερα και πιο δραστήρια από τα υπόλοιπα setter. Είναι πολύ φιλικά με τα άλλα ζώα, απολαμβάνουν την ανθρώπινη προσοχή και είναι εξαίρετα με τα παιδιά. Χρειάζονται όμως πολλή άσκηση και γι’ αυτό δεν είναι ζώα «διαμερίσματος».

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 έτη.
Παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα υγείας. Έχουν προδιάθεση, όπως εξ άλλου οι περισσότερες καθαρόαιμες φυλές, σε αρκετά νοσήματα. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ο υποθυρεοειδισμός, η στροφή στομάχου, η ατροφία του κερατοειδούς, το οστεοσάρκωμα, η επιληψία κ.α.