Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1700 και είναι μια ακόμη φυλή που προέρχεται από την Ιρλανδία.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 46-48 εκ.
Βάρος: 11-12 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι μέτριο σε μήκος, μέτρια σκληρό και δίνει την αίσθηση του αχτένιστου. Το χρώμα του μπορεί να είναι κοκκινωπό ή σταχτί. Αρκετοί μπερδεύουν το κόκκινο ως το μόνο επιτρεπτό χρώμα, γιατί o σταχτής χρωματισμός συνήθως εμφανίζεται σε τρίχωμα χειρότερης ποιότητας. Λευκό δεν επιτρέπεται, παρά μόνο μία λευκή κηλίδα στο στήθος που είναι το μόνο αποδεκτό σημείο.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μια φυλή μεσαίου μεγέθους. Τα μάτια είναι σκούρα καφέ και μικρά. Τα αυτιά εκφύονται ψηλά και η άκρη τους πέφτει προς τα εμπρός σε σχήμα V και έχουν λίγο πιο σκούρο χρώμα από το υπόλοιπο σώμα. Η ουρά είναι μέτρια σε μέγεθος. Σε κάποιες χώρες κόβεται στα δύο τρίτα του μήκους της. Δεν πρέπει να  σηκώνεται όρθια προς τα πάνω , ούτε  να παίρνει κλίση προς τα εμπρός ή τα πλάγια.

Χαρακτήρας

Έξυπνα και δραστήρια, δύσκολα εκπαιδεύονται και χρειάζονται αρκετή άσκηση. Μπορούν εύκολα όμως να μάθουν σύνθετα πράγματα, αρκεί να έχουν το κατάλληλο κίνητρο. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να είναι έμπειρος και γνώστης των ιδιαιτεροτήτων της φυλής, αλλά και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει και αυτός να είναι έμπειρος. Τα Irish terrier δεν αποτελούν το ιδανικό πρώτο μας ζώο. Δεν κοινωνικοποιούνται εύκολα και μπορεί να γίνουν επιθετικά με τα άλλα σκυλιά, ιδιαίτερα του ίδιου φύλου.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 14 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας δεν παρουσιάζουν. Είναι ανθεκτικά σκυλιά και οι μόνες ασθένειες που εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα από άλλες φυλές είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο καταρράκτης. Γενικά, δεν έχουν προβλήματα αναπνευστικού και σπανίως έχουν τροφική αλλεργία.