Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 100 π.Χ. και προέρχεται από την Ιρλανδία, όπως μαρτυρά η ονομασία του. Θεωρείται κυνηγόσκυλο που ως κύριο όπλο για το κυνήγι έχει την όραση.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 71-90 εκ.
Βάρος: 40-60 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι μέτριο σε μήκος και σκληρό. Ο πιο συνήθης χρωματισμός είναι το γκρί και το σταχτί, αλλά εμφανίζονται και άλλοι χρωματισμοί όπως μαύρο, καφεκόκκινο, τιγρέ, λευκό.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι αρκετά μεγαλόσωμη φυλή και ίσως η ψηλότερη φυλή κατά μέσο όρο. Το κεφάλι έχει πιο μακριά τρίχα από το υπόλοιπο σώμα και φαίνεται να έχει μουστάκια. Τα αυτιά είναι μέτρια σε μέγεθος και έχουν μια κλίση προς τα πίσω. Η ουρά είναι μεγάλη, χωρίς το πλούσιο τρίχωμα του υπόλοιπου σώματος, και έχει σχήμα γιαταγάνι. Το κουτάβι έχει τη σωματική διάπλαση ενήλικου από την ηλικία των 7-8 μηνών. Η πραγματική ενηλικίωση έρχεται στους 18-22 μήνες.

Χαρακτήρας

Το μεγάλο μέγεθος δημιουργήσει απαιτήσεις για την κατοχή ενός σκύλου αυτής της φυλής. Απαιτείται αρκετή και καλής ποιότητας τροφή καθώς και σπίτι με αρκετό χώρο, κατά προτίμηση αυλή. Επίσης, απαιτείται εκπαίδευση από τους πρώτους μήνες, ώστε το ζώο να μπορεί να ελεγχθεί, διότι το μεγάλο μέγεθος και η δύναμή του μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Τα παραπάνω στοιχεία βοηθούν στο να αποτελεί ένα καλό φύλακα. Τα σκυλιά αυτά είναι έξυπνα και εξαιρετικά με τα παιδιά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 8 έτη.
Συχνό πρόβλημα υγείας είναι η στροφή στομάχου, όπως σε όλες τις φυλές με ευρύ στέρνο. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είναι μια φυλή που έχει μικρό προσδόκιμο ζωής. Το μεγάλο μέγεθος μπορεί να ξεγελάσει και οι ιδιοκτήτες να πιέσουν τα κουτάβια για πιο «άγριο» παιχνίδι, προκαλώντας τραυματισμούς.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια και διάφορες μορφές καρκίνου με συχνότερη εμφάνιση στα οστά.