Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο  500 π.Χ. και περιοχή που εντοπίζεται θεωρούνται οι χώρες της Μεσογείου, με την Ιταλία να έχει το προβάδισμα όπως φαίνεται και από το όνομα του. Ανήκει στα κυνηγόσκυλα, αν και πρακτικά είναι  ζώο συντροφιάς. Άλλο όνομα του είναι το ιταλικό Λεβριέ, ενώ παρατσούκλι του είναι ο Ιταλός.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 33-38 εκ.
Βάρος: 3-4 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι κοντό με λεπτό δέρμα και έχει πολλούς χρωματισμούς, όπως λευκό, μαύρο , καστανό , καφέ, ή συνδυασμούς αυτών.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μικρόσωμο και μοιάζει με μινιατούρα greyhound. Πολλοί όμως διαμαρτύρονται για αυτόν τον παραλληλισμό, εφ` όσον την αναγνωρίζουν ως ξεχωριστή φυλή, πράγμα που φαίνεται από την αρχαία καταγωγή της. Έχει όμως όλα τα χαρακτηριστικά του λαγωνικού όπως το μακρύ ρύγχος, τα μακριά πόδια, την εσοχή στην κοιλιά.

Χαρακτήρας

Είναι έξυπνα αλλά πεισματάρικα. Η επιβράβευση και η υπομονή είναι η πιο σωστή τακτική για την εκπαίδευση. Είναι φιλικά και παιχνιδιάρικα, αλλά θέλουν προσοχή στο παιχνίδι λόγω του μικρού μεγέθους. Γαβγίζουν πιο δυνατά  απ` ότι θα περίμενε κανείς, χωρίς όμως να είναι καλοί φύλακες, διότι εξοικειώνονται γρήγορα με τους ξένους. Αν και δραστήρια, δε χρειάζονται πολλή άσκηση. Δε θεωρούνται καθόλου λαίμαργα, γιατί τρώνε μόνο όταν πεινάσουν και μόνο την απαραίτητη ποσότητα για να χορτάσουν, χωρίς να τελειώνουν το φαγητό που έχει το πιατάκι τους.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι  12 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι ο υποθυρεοειδισμός, η αλωπεκία, η προοδευτική ατροφία του κερατοειδούς, η επιληψία, η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, η περιοδοντίτιδα.  Όλες αυτές οι παθολογικές καταστάσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν. Καλό θα ήταν όμως να γίνεται συχνά ιατρικός έλεγχος του ζώου, διότι έχει μια προδιάθεση σε αρκετά νοσήματα. Επίσης, το λεπτό δέρμα απαιτεί μαλακό υπόστρωμα για την κατάκλιση, και προσοχή στις ακραίες καιρικές συνθήκες.