Ιστορία

Η εμφάνισή του υπολογίζεται στο 1800 και προέρχεται από το Κέρρυ της Ιρλανδίας. Ονομάζεται και Irish blue terrier. Παλιότερα, χρησιμοποιήθηκε ως φύλακας και σκύλος φύλαξης κοπαδιού. Σήμερα αυτές οι χρήσεις έχουν εκλείψει και χρησιμοποιείται ως σκύλος συντροφιάς.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 46-48 εκ.
Βάρος: 15-17 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι απαλό και κυματιστό έως πολύ σγουρό. Τα κουτάβια γεννιούνται με μαύρο χρώμα το οποίο σταδιακά με τη πάροδο της ηλικίας ανοίγει και παίρνει τις διάφορες αποχρώσεις του μπλέ. Συνήθως είναι μπλε σκούρο αλλά σε μερικά υπερήλικα ζώα εμφανίζεται πολύ ανοιχτός χρωματισμός που μοιάζει με γκρι.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Πρόκειται για φυλή μεσαίου μεγέθους. Το κεφάλι έχει χαρακτηριστικό σχήμα. Είναι στενόμακρο και επίπεδο στην άνω επιφάνεια. Τα αυτιά είναι μικρά, σχήματος V. Η ουρά εκφύεται ψηλά και κόβεται ώστε να στέκεται όρθια προς τα πάνω.

Χαρακτήρας

Θεωρούνται έξυπνα, εκπαιδεύονται εύκολα και είναι πιστά στον ιδιοκτήτη τους. Τα πάνε καλά με τα παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανίσουν επιθετικότητα σε άλλα σκυλιά. Είναι γρήγορα και έχουν ένστικτο φύλακα. Χρειάζονται καθημερινή άσκηση και δεν τους αρκεί ένας απλός περίπατος.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι  13 έτη.
Πρόκειται για μια φυλή που εμφανίζει ελάχιστα προβλήματα υγείας. Υπάρχει όμως προδιάθεση σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως προβλήματα στους οφθαλμούς (ξηρή κερατοεπιπεφυκίτιδα, εντρόπιο), δυσπλασία των ισχίων, υποθυρεοειδισμός. Μπορεί να εμφανιστούν και δερματίτιδες.