Ιστορία

Υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε τον 6ο αιώνα και  ότι προέρχεται από το Θιβέτ. Η πρώτη χρήση του έγινε από μοναχούς για να τους ειδοποιεί κατά την έλευση ξένων. Σήμερα αποτελεί ζώο συντροφιάς.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 25-28 εκ.
Βάρος: 6-7 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι πυκνό, ίσιο και τραχύ. Όλα τα χρώματα είναι επιτρεπτά.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι μικρόσωμα, με κοντό επιρρίνιο και αυτιά μεσαίου μεγέθους που πέφτουν προς τα κάτω. Κύριο χαρακτηριστικό, ανεξάρτητα από το χρωματισμό, είναι η μαύρη μύτη. Σε μερικά ζώα καφέ χρώματος η μύτη μπορεί να είναι καφέ, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

Χαρακτήρας

Είναι πιστά στον ιδιοκτήτη τους και ιδανικά για να ειδοποιούν όταν πλησιάζει κάποιος ξένος. Το γάβγισμά τους είναι δυνατότερο σε σχέση με το μέγεθος τους. Η εξαιρετική ακοή και ο νευρικός  χαρακτήρας τους τα κάνει να βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Είναι αρκετά δραστήρια, και μερικές φορές δείχνουν ατρόμητα, σχετικά με αυτό που περιμένει κάποιος από το μικρό μέγεθός τους. Δεν έχουν τόσο καλή σχέση με τα παιδιά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 15 έτη.
Λίγα είναι τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν συχνότερα, με κυριότερα τα αναπνευστικά. Θεωρείται μια φυλή που ζει αρκετά, χωρίς να εμφανίζει ιδιαίτερες παθολογικές καταστάσεις.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα γηρατειά και τα  καρδιακά προβλήματα.