Η λύσσα είναι ένα νόσημα επικίνδυνο, το οποίο με το πρόγραμμα εμβολιασμών είχε εξαληφθεί. Τον τελευταίο χρόνο, εμφανίστηκαν κάποια κρούσματα λύσσας στα βόρεια  σύνορα της χώρας μας. Άγρια ζώα πέρασαν τα σύνορα και μόλυναν κάποιους σκύλους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή.

Το γεγονός της απουσίας του νοσήματος για δεκαετίες ενδεχομένως να λειτούργησε  “καθησυχαστικά” και κάποιοι να μην εμβολίασαν το ζώο τους.

Το αποτέλεσμα το γνωρίζετε ήδη. Έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματας λύσσας σε σκύλους και όχι μόνο σε άγρια ζώα πχ. αλεπούδες, λύκους κλπ.

Οι αρμόδιοι φορείς έχουν αντιδράσει με ταχύτητα. Τόσο ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος όσο και η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία έχουν κάνει δελία τύπου, συνεντεύξεις σε ΜΜΕ για την ενημέρωση του κοινού καθώς και ενημερωτικά σεμινάρια τόσο για ιδιώτες αλλά και επιστημονικές ημερίδες για την ενημέρωση των κτηνίατρων.

Ο ΠΚΣ έχει εκδόσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τη λύσσα.

Σε αυτό θα βρείτε πληροφορίες για το πως μεταδίδεται η λύσσα, τι συμπτώματα θα έχει το ζώο σας και θα πρέπει να ανησυχήσετε, καθώς και πιθανούς τρόπους πρόληψης και θεραπείας.

Το φυλλάδιο, σε έντυπη μορφή, θα το βρείτε σε όλα τα κτηνιατρεία.

Επίσης, σε άλλο άρθρο στο site μας, θα βρείτε και τη σχετική ΚΥΑ (υπουργική απόφαση) που δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για τη λύσσα.