Ιστορία

Η εμφάνισή  του υπολογίζεται στο  300 π.Χ. και προέρχεται από το νησί της Μάλτας. Πηγές αναφέρουν ότι προϋπήρχε και νωρίτερα στις χώρες της Μεσογείου, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο. Πρόκειται για μια μικρόσωμη φυλή με δύσκολη αναπαραγωγή.

Χαρακτηριστικά

Ύψος:  25 εκ.
Βάρος:   2-3 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το σώμα και το κεφάλι των ζώων που ανήκουν στη φυλή αυτή είναι καλυμμένα με μακρύ, πλούσιο, ίσιο, απαλό και κατάλευκο τρίχωμα. Κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης σχηματίζεται χωρίστρα, διότι το μακρύ τρίχωμα πέφτει δεξιά και αριστερά του σώματος και φτάνει μέχρι το πάτωμα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι αρκετά μικρόσωμο, με στρογγυλό κεφάλι και μεγάλα αυτιά που πέφτουν στο πλάι και είναι καλυμμένα με πλούσιο τρίχωμα. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, μεγάλα και στρογγυλά. Η ουρά είναι φουντωτή  και πέφτει πάνω στη ράχη.

Χαρακτήρας

Είναι πολύ ενεργητικά αλλά δε  χρειάζονται αρκετή άσκηση παρά μόνο έναν περίπατο την ημέρα. Δείχνουν ατρόμητα και αδιαφορούν  για τα ζώα μεγαλύτερου μεγέθους. Κοινωνικοποιούνται εύκολα και είναι αρκετά παιχνιδιάρικα, κάτι που δε μειώνεται με τη πάροδο του χρόνου. Ενώ είναι καλά με τα παιδιά, μπορούν εύκολα να τραυματιστούν στο παιχνίδι με αυτά.  Όπως αρκετές μικρόσωμες φυλές, έτσι και τα Maltese είναι σε εγρήγορση και γαβγίζουν αρκετά. Επηρεάζονται πολύ από το περιβάλλον του σπιτιού και τα έντονα ερεθίσματα τα εκνευρίζουν.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής τους είναι 13 έτη.
Παρουσιάζουν λίγα προβλήματα υγείας. Πρόκειται για υγιή φυλή που ζει αρκετά. Το δέρμα τους και το τρίχωμα τους είναι ευαίσθητα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στη στοματική υγιεινή, διότι εμφανίζονται συχνά προβλήματα με τα δόντια τους.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα καρδιακά προβλήματα.