Ιστορία

Εμφανίζεται γύρω στο 1500 και προέρχεται από το Manchester της Αγγλίας. Πρόκειται για το πιο παλιό terrier. Έχει χαρακτηριστικό χρωματισμό και σήμερα παρατηρείται να έχει ψηλότερα πόδια και πιο μαλακό τρίχωμα απ’ ότι παλιότερα. Η πρώτη του χρήση ήταν να πιάνει αρουραίους, δραστηριότητα η οποία έχει εκλείψει. Λέγεται όμως ότι ένα Manchester terrier χρειάστηκε σε διαγωνισμό μόλις 6,5 λεπτά για να σκοτώσει 100 ποντίκια.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 38-41 εκ.
Βάρος:  5-10 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα είναι μαλακό και κοντό. Ο μοναδικός χρωματισμός που επιτρέπεται είναι ο μαύρος με κάποιες καφέ περιοχές στο πρόσωπο και στα άκρα.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:   Το κεφάλι του έχει μακρύ ρύγχος και μεσαίου μεγέθους αυτιά  που εκφύονται ψηλά, ανεβαίνουν προς τα πάνω αλλά η τριγωνική άκρη τους πέφτει προς τα κάτω. Η ουρά του είναι μεσαίου μήκους. Προσοχή χρειάζεται, διότι υπάρχει και υποφυλή, το  toy manchester terrier. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα toy είναι πολύ μικρόσωμα και έχουν όρθια αυτιά.

Χαρακτήρας

Είναι καλά κατοικίδια και μπορούν να ζήσουν και σε διαμέρισμα και στην ύπαιθρο. Χρειάζονται λίγη άσκηση, αρκούν μια-δύο βόλτες την ημέρα. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν αναδύουν καμία μυρωδιά. Το τρίχωμα τους δε χρειάζεται πολλή περιποίηση.  Χρειάζονται όμως κοινωνικοποίηση από νωρίς, γιατί διαφορετικά γαβγίζουν αρκετά και αναπτύσσουν επιθετική συμπεριφορά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 16 έτη.
Ζουν αρκετά και έχουν λίγα προβλήματα υγείας. Ακραία παραδείγματα είναι κάποια σκυλιά της φυλής αυτής που έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια ζωής.