Ιστορία

Η εμφάνιζή  του υπολογίζεται στο 1000 π.Χ. και προέρχεται από την Αγγλία – άλλωστε το πλήρες όνομά του είναι English mastiff. Ανήκει στην οικογένεια των μολοσσών. Ιστορικές πηγές δείχνουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαίους λαούς όπως οι Ασσύριοι και οι Κινέζοι, αλλά μάλλον οι Άγγλοι είναι αυτοί που σταθεροποίησαν τα χαρακτηριστικά της φυλής.

Χαρακτηριστικά

Ύψος: 70 εκ.
Βάρος: 79-89 κ.
Χρώμα τριχώματος: Το τρίχωμα του είναι κοντό και μέτρια σκληρό. Το χρώμα του συνήθως είναι ανοιχτό καστανό αλλά σε ικανοποιητικό ποσοστό υπάρχουν και άλλοι χρωματισμοί, όπως τιγρέ, βερυκοκί ή γκριζωπό. Χαρακτηριστικό είναι  ο σκουρόχρωμος έως μαύρος χρωματισμός στο ρύγχος, στα αυτιά και  γύρω από τα μάτια.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:  Πρόκειται για γιγαντόσωμη φυλή και ενδεχομένως την πιο ογκώδη από όλες. Το κεφάλι είναι ευρύ και το χαλαρό του δέρμα σχηματίζει ρυτίδες. Το ρύγχος είναι μικρού μήκους και φαρδύ. Τα μάτια του είναι βαθουλωμένα και του δίνουν μια θλιμμένη όψη. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους και πέφτουν στο πλάι. Η ουρά είναι μεσαίου μεγέθους και παχιά. Το σώμα είναι μυώδες, εύρωστο με φαρδύ στήθος.

Χαρακτήρας

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλοκάγαθος γίγαντας. Πρόκειται για ζώα με ήρεμο χαρακτήρα και πιστά στον ιδιοκτήτη τους. Όμως είναι και καλοί φύλακες, διότι έχουν αναπτυγμένο το ένστικτο της προστασίας των δικών τους ανθρώπων. Είναι μια «ήρεμη δύναμη». Επιβάλλονται με το μέγεθος τους, χωρίς όμως να διστάσουν και να επιτεθούν όταν κάποιος κινηθεί απειλητικά προς τον ιδιοκτήτη τους. Χρειάζονται αρκετό χώρο και δεν είναι κατάλληλα ζώα για διαμέρισμα. Έχουν ανάγκη την άσκηση, αλλά μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια που αναπτύσσεται ο σκελετός, απαιτείται προσοχή στο παιχνίδι, διότι μπορεί να προκληθούν ορθοπεδικά προβλήματα. Αποτελούν εξαιρετικά κατοικίδια και τα πηγαίνουν καλά με τα παιδιά.

Καλό είναι να ξέρετε και…

Η μέση διάρκεια ζωής είναι 8 έτη.
Συχνά προβλήματα υγείας είναι οι δυσπλασίες του ισχίου και η στροφή στομάχου. Επίσης απαιτείται σωστή διατροφή και άσκηση, διότι είναι εκ φύσεως ολίγον οκνηρά και έχουν την τάση να παίρνουν βάρος. Άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι οι αλλεργίες, ο υποθυρεοειδισμός, τα καρδιακά προβλήματα.
Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου είναι τα καρδιακά προβλήματα και οι διάφορες μορφές καρκίνου.